U centru Beograda održana akcija precrtavanja slova "Z": Simbol ruske agresije na Ukrajinu 1Foto: Jelena Diković

Akcija precrtavanja slova „Z“ upravo je održana u prolazu „Bezistan“ u centru Beograda. Slova „Z“ precrtana su bojom ukrajinske zastave.

Kako ističu organizatori ove akcije iz neformalne grupe „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“, danas se navršava tri meseca od početka oružanog napada na Ukrajinu od strane vojske Ruske federacije, a simbol „Z“, kojim je obeležena mehanizacija Ruske vojske, u međuvremenu je postao omraženi simbol koji asocira na razaranja, ubijanja i nesreće.

„Mi ne želimo simbole agresivnog rata u javnom prostoru“, poručuju iz ove neformalne grupe i obaveštavaju javnost da će se Antiratni skup održati u subotu 28. maja na Trgu Republike, sa početkom od 14 časova.

 

 

Biće organizovana humanitarna akcija nakon čega će prikupljene stvari biti poslate u Ukrajinu.

Čedomir Stojković iz ove neformalne grupe rekao je okupljenim medijima da je slovo „Z“ simbol agresije Rusije na slobodan narod Ukrajine.

„Svedoci smo da su građani Srbije više godina pod medijskom okupacijom režima Vladimira Putina. Ako nosite krst, vi prizivate Isusa, ako nosite budistički znak, vi prizivate budističku religiju, ako nosite ovo „Z“ vi prizivate tenkove, bombe i avione. Ovo je simbol rata ali istovremeno i okupacije. Ova slova u Beogradu pokazuju da smo mi okupiramo grad. Vreme je da ovaj grad počne da se oslobađa“, rekao je Stojković dok je precrtavao slovo „Z“.

Inače, akcija precrtavanja slova „Z“ nije objavljena javno zbog sigurnosti učesnika, kao i zbog eventualnih prekršajnih prijava od strane pripadnika policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari