Dan nakon što je uhapšen pripadnik Policijske stanice iz Preševa Zoran Memarović (42), koji je osumnjičen za ubistvo državljanina Makedonije Mahira Jakupija (40), rešenjem ministra policije Ivice Dačića razrešen je načelnik Policijske uprave Vranje pukovnik Stole Filipović.

Izvori Danasa iz policije na jugu Srbije potvrdili su da je „hapšenje policajca Memarovića ubrzalo smenu Filipovića, u čijem radu su u dužem vremenskom periodu registrovani propusti“. Pod ingerencijom Policijske uprave u Vranju na čijem je čelu bio Filipović od 2005. godine nalaze se policijske stanice u Bujanovcu, Preševu, Trgovištu, Vladičinom Hanu, Surdulici i Bosilegradu, kao i sektor granične policije na prelazu Preševo na srpsko-makedonskoj granici, kao i prelazi Končulj i Dobrosin uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

Pre nego što je postavljen za načelnika PU Vranje Stole Filipović je bio dugo godina šef policijske stanice u Preševu, a nakon što je smenjen sa te funkcije izvesno vreme proveo je na radu u Žandarmeriji na jugu Srbije gde je radio na poslovima logistike.

„Smenjeni načelnik je bliski rođak penzionisanog funkcionera BIA Stanimira Tomića, a radom Unutrašnje kontrole registrovani su slučajevi neažurnog rada u oblasti opšteg i privrednog kriminala, kao i u drugim sektorima na ovom osetljivom području juga Srbije, kao i niz nerasvetljenih incidenata u kojima su izvršeni napadi na pripadnike policije u Bujanovcu i Preševu“, naveo je policijski izvor Danasa, obrazlažući razloge za smenu Filipovića. Isti izvor navodi da će narednih dana biti razrešeni dužnosti i policijski službenici u Bujanovcu i Preševu.

Kao mogući novi načelnici PU Vranje, prema izvorima Danasa, pominju se inspektor SBPOK Saša Medžijević, ali i načelnik Granične policije Srđan Antić, te bivši načelnik Policijske stanice u Bujanovcu, a sada radnik Kompanije „Simpo“ Miroslav Stevanović. Među kandidatima je i advokat u Beogradu Novica Zdravković, koji je nakon 5. oktobra imenovan na funkciju načelnika PU Vranje, a tu funkciju je obavljao u vreme eskalacije albanskog ekstremizma i oružanih sukoba u opštinama Bujanovac i Preševo. Izvor Danasa ne isključuje ni mogućnost da na osetljivu funkciju šefa policije za region juga Srbije bude „imenovano i lice iz MUP-a Srbije“. Funkciju sada obavlja zamenik načelnika Vujica Stošić.

Memarović se ničega ne seća

Osumnjičenog za ubistvo makedonskog državljanina u selu Žujince u opštine Preševo pripadnika policije Zorana Memarovića saslušao je istražni sudija Višeg suda u Vranju Staniša Mihajlović, koji je za Danas rekao da se „Memarović ničega ne seća“. Obdukcijom je utvrđeno da je Mahir Jakupi ubijen sa četiri hica iz vatrenog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari