Slučajem Radoice Milosavljevića baviće se i REM 1Foto: N1

Slučajem medija koje je prošle godine privatizovao kruševački biznismen Radoica Milosavljević baviće se Komisija za kontrolu izvršenja obaveza kupca iz zaključenih ugovora u postupku privatizacije, saznaje Danas iz Ministarstva privrede.

U ovom Ministarstvu nam je rečeno i da će se oni obratiti Regulatornom telu za elektronske medije (REM), koje kontroliše obaveze obezbeđivanja kontinuiteta poslovanja u privatizovanim medijima.

Nakon što Ministarstvo privrede i REM sprovedu kontrolu poslovanja u medijima koje je kupio Milosavljević, ovaj državni organ će, kako su naveli, obavestiti javnost.

„Nastojanje Ministarstva privrede je da postupak privatizacije u ovom, ali i drugim slučajevima, bude uspešno okončan i da prava zaposlenih u skladu sa ugovorom, budu ostvarena“, stoji u odgovoru Ministarstva. Reakcija Ministarstva privrede usledila je više od nedelju dana nakon apela novinarskih udruženja i brojnih zahteva novinara Danasa.

Kako je naš list već pisao, četiri od osam medija koje je prošle godine u postupku privatizacije kupio biznismen Radoica Milosavljević su delimično ili potpuno prestala da emituju program. Kako postoji osnovana sumnja da kruševački biznismen ne poštuje odredbe kupoprodajnih ugovora, novinarska udruženja su apelovala na nadležne organe da reaguju.

Iz Udruženja novinara Srbije podsećaju da ugovor o privatizaciji obavezuje kupca da minimum dve godine isplaćuje zarade zaposlenima, ulaže u osnovna sredstva kupljenog medija, kao i da najmanje pet godina obavlja informativnu delatnost. „Svaku od ovih ugovornih obaveza Milosavljević je u slučaju četiri medija prekršio“, navode u UNS-u.

Centar za informisanje Novi Kneževac u okviru koga su poslovale Novokneževačke novine i kablovski TV kanal ugašen je krajem prošle godine. Milosavljević se u svom mediju nikada nije pojavio, a svih sedmoro zaposlenih je uzelo otpremnine pre privatizacije.

RTV Brus koji je Milosavljević takođe preuzeo bez ljudi ugašen je početkom maja. Četvoro radnika koje je angažovao krajem prošle godine napustilo je ovu medijsku kuću u aprilu jer za pet meseci rada nisu bili plaćeni.

TV Požega od 1. septembra prestala da emituje program. Kako je UNS-u rekla direktorka Snežana Dragojlović, zaposleni nisu uspeli da stupe u kontakt sa Milosavljevićem iako će mu 18. septembra, dva meseca nakon što su primili poslednju platu, država blokirati račun zbog neplaćenih doprinosa.

„Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahteva od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da proveri da li svi mediji, a posebno Radio-televizija Kragujevac i RTV Požega, koje je kupio Radoica Milosavljević, održavaju kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržaja. REM je dužan da sačini takav izveštaj i da ga dostavi Ministarstvu privrede koje na osnovu toga procenjuje da li Milosavljević poštuje uslove iz kupoprodajnog ugovora“, navode u NUNS-u.

NUNS za mere nadležnih

NUNS je pozvao Ministarstvo privrede da na vreme preduzme adekvatne mere ukoliko se utvrdi da Radoica Milosavljević ne poštuje kupoprodajne ugovore i zaštiti zaposlene u ovim medijskim kućama. „Ukoliko vlast bude ćutke posmatrala kako se gase mediji koje je ovaj ‘kontroverzni biznismen’ pokupovao, ispostaviće se da je tačna teza da je proces privatizacije poslužio vladajućoj stranci samo da obezbedi sebi podršku u predizbornom periodu“, piše NUNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari