Službenici Republičkog geodetskog zavoda predali Vladi zahteve za povećanje plata 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Službenici sektora Katastar nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) Srbije predali su danas zahtev Vladi Srbije kojim traže hitan prijem kod premijera ili predstavnika Ministarstva građevinarstva radi razgovora o povećanju plata i rešavanja drugih problema.

Izvršni sekretar sindikata „Nezavisnost“ u RGZ Nebojša Pejčinović rekao je da su plate katastarskih službenika, koje su u oktobru 2014. godine iznosile približno 46.000 dinara, sada oko 41.000 dinara.

Zaposleni u više od 100 službi zа kаtаstаr su 24. decembra 2018. godine obustavili rad, nezadovoljni mаnjkom kаdrovа i uvećanjem obima posla, a smanjenjem primanja.

„Tri godine nije nam obračunat minuli rad, pa su plate smanjivane, a u medjuvremenu je nadjeno kompromisno rešenje, pa su nam obračunati neki dodaci za prekovremeni rad i organizaciju posla“ rekao je Pejčinović ispred zgrade Vlade Srbije gde se okupilo oko stotinak radnika RGZ da preda zahtev.

Dodao je da su radnici prihvatili to privremeno rešenje u očekivanju sistemskog zakona o platama koji je sada odložen za 2020. godinu.

On je rekao da je „obim poslova značajno premašio kadrovske, prostorne i materijalne kapacitete RGZ-a“.

Broj zaposlenih u RGZ je, kako je rekao, konstantno smanjivan tako da je od 2.650 radnih mesta danas popunjeno oko 2.050, a prosečna starost službenika je 56 godina.

Pejčinović je rekao da je angažovano oko 200 zaposlenih na odredjeno vreme i 500 po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima.

Istakao je da se više od 300 službenika upošljava povremeno, duže od deset godina, a ima i pojedinaca koji više od 20 godina rade na odredjeno ili po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

„U toku je konkurs za prijem 450 službenika ali za njih nije predvidjena plata u budžetu za ovu godinu“, rekao je Pejčinović.

On je rekao da mesec dana od donošenja odluke o štrajku od predstavnika Vlade Srbije nisu dobili ni poziv na razgovor ni odgovore na zahteve o povećanju plata i rešavanju drugih problema, ali da „pritisci rastu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari