Služen parastos Pećancima stradalim na KiM, venac položio general Mojsilović 1Foto: Pixabay/pixel2013

U porti Hrama svetog Atanasija Velikog u Beogradu, danas su sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili parastos i blagosiljali spomenik posvećen Pećancima koji su 1998. i 1999. godine ubijeni na Kosovu i Metohiji od NATO i takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Udruženje „Pećanci za večnost“ je donacijama građana podiglo spomenik na kome je uklesano 167 imena ljudi koji su stradali u poslednjem ratu na Kosovu.

Spomenik je posvećen i vojnicima pećkog garnizona koji su na braniku otadžbine poginuli 1999. godine, kao i pripadnicima svih vera i nacija koji su stradali od NATO i u terorističkim napadima OVK.

U prisustvu više stotina građana, stradalima su počast odali i položili cveće na krsno znamenje načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, predstavnici srpskih udruženja porodica nestalih s prostora bivše Jugoslavije, kao i predstavnici Udruženja veterana Žandarmerije i Udruženja veterana vojne policije.

Zahvaljujući se svima koji su pomogli gradnju memorijalnog kompleksa, predsednik udruženja „Pećanci za večnost“ Velimir Perović rekao je da su nevine žrtve najveće blago jednog naroda i da „nevinim žrtvama najviše dugujemo“.

„Na ovom spomeniku nalaze se i imena šestorice mladića ubijenih 14. decembra 1998. godine u kafiću ‘Panda’. Ni posle 25 godina ne znamo ko je počinio taj zločin. Očekujemo da nadležno tužilaštvo, koje je pokrenulo istragu 2015. godine, otkrije sve izvršioce i učesnike u tom zločinu. Bol za decom iz ‘Pande’ za sve Pećance je neprebolan“, kazao je Perović.

Dodao je da se na spomeniku nalaze i imena kidnapovanih i ubijenih Srba čija tela nisu pronađena.

„Mnogima koji su kidnapovani, a zatim i ubijeni u drugoj polovini juna i jula 1999. godine, tela nisu pronađena. Svako ima pravo na sahranu i zato molimo sve nadležne da ulože više napora kako bi se otkrila mesta gde se nalaze ostaci ubijenih“, rekao je Perović.

Podizanjem ovog spomen obeležja, naveo je, „imena naših sugrađana koji su dali živote da bi mi bili živi, postaju večna i sećanje na njih nikada neće izbledeti“.

Krsno znamenje stradalim Pećancima je podignuto po blagoslovu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija i po projektu arhitekte Gorice Bojović Ljubenov.

Spomenik simboliše prozor s Pećke patrijaršije iz 14. veka.

Svake godine, na dan druge nedelje u junu, stradalim Pećancima biće služen parastos u porti Hrama svetog Atanasija Velikog.

Do sredine juna 1999. godine u Peći je živelo 18.000 Srba, dok ih danas u tri seoske enklave živi oko 500.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari