Svaka ekonomska kriza donosi sa sobom i povećan broj pokušaja otuđenja imovine, posebno u državnim preduzećima. Zaštita dobara je prevashodni interes naše kompanije i značajna sredtva izdvaja u zaštitu, kako fizičkim obezbeđenjem, tako i uvođenjem savremenih tehnologija dojavnih sistema i video nadzora objekata.

-Prošle godine urađen je idejni projekat o fizičko – tehničkoj zaštiti Privrednog društva „Termolektrane i kopovi Kostolac“, a nakon toga usledila je i njegova implementacija u smislu izrade mehaničkih barijera i unapređenja tehničke zaštite, rekao je rukovodilac Sektora za upravljanje rizicima, Dimče Dimovski i naglasio da se to najpre odnosi na nadogradnju sistema nadzora, ugrađivanja kamera savremenog tipa sa većom rezolucijom, kako bi se poboljšala zaštita imovine PD „TE – KO Kostolac“. -Sa Institutom „Mihajlo Pupin – Automatika“ d.o.o. po okončanju javne nabavke zaključen je ugovor i izrađen je projekat o instalisanju sistema za evidenciju radnog vremena i kontrolu pristupa kao nadogradnja već postojećeg starog sistema, kaže Dimovski i dodaje da ovaj sistem nije direktno vezan za fizičko – tehničko obezbeđenje, ali ima uticaj na rad sistema bezbednosti u smislu boljeg uvida i lakše kontrole sa aspekta bezbednosti ulazaka i izlazaka sa prostora objekata PD „TE – KO Kostolac“. Trenutno se radi druga faza ostvarivanja projekta evidencije radnog vremena u TE „Kostolac A“ i TE „Kostolac B“ i u toku je je rad na ubacivanju podataka u bazu fotografija, koja će biti osnov za izradu novih identifikacionih kartica.

Tokom prvih šest meseci ove godine imali smo 30 napada na imovinu PD „TE – KO Kostolac“, što je u odnosu na prošlu godinu kada smo evidentirali 47 napada, smanjenje za 36 odsto naglašava Dragoslav Đokić, upravnik operative u PD „Kostolac – usluge“. Od tih 30 napada, 20 su sa poznatim počiniocima i to je 67 procenata, što predstavlja veliki postotak i pored učinjenih napora i sankcija koje slede nakon toga. Kod ovih 30 napada 14 je pokušaja, a 16 izvršenih krađa. U pokušajima imamo samo 2 nepoznata počinioca. Kod krađa 8 je poznatih i 8 nepoznatih počinioca. Krade se sve, kaže Đokić, od sekundarnih sirovina – organizovane grupe sa strane, do tečnih goriva i to su nažalost, uglavnom zaposleni u PD „TE – KO Kostolac“. -Imamo 5 patrola koje su angažovane 24 sata, na kopu „Drmno“, TE „Kostolac B“ i liniji bunara, 3 patrole uključujući i komandira dok su u Kostolcu i na kopu „Ćirikovac“ po jedna.

Kako je Đokić rekao, ovako dobri rezultati na terenu predstavljaju odličnu saradnju tri segmenta Privrednog društva „TE – KO Kostolac“, Privrednog drustva „Kostolac – usluge“ i Policijske uprave Požarevac. Na tome se ne staje, već se implementiraju i novi projekti. Naime, pored kontrolno – operativnog centra, gde pristižu signali svih instaliranih kamera, uveden je i GPS sistem za patrolna vozila, a svakako smo među prvima koji su kao pilot projekat uveli GPS za pešačke patrole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari