Opština Bijelo Polje ima obavezu da, kroz usvajanje sanacionog plana Ministarstva finansija, priloži i plan racionalizacije broj zaposlenih. U tom cilju, taj plan predviđa da u prošloj godini bude smanjen broj zaposlenih od 15 do 20, a u ovoj i idućoj godini od 35 do 50 po godini.

Prethodnih mjeseci Opština je objavila nekoliko poziva za sporazumni raskid ugovora, tako da je ovih dana 85 zaposlenih u lokalnoj administraciji i javnim ustanovama potpisalo sporazum za dobrovoljni prestanak radnog odnosa uz isplaćenu otpremninu.

– To znači da imamo 120 viška zaposlenih, a mi smo brzom realizacijom svih planiranih aktivnosti sa Ministarstvom finansija i komercijalnim bankama, došli u fazu da je evo već početkom ove godine skoro 90 ljudi prihvatilo poziv, s obzirom na veoma stimulativnu ponudu koju smo dali. Ima još nekoliko njih koji se dvoume vezano za trajnu naknadu, kao i relacijom Opštine sa Fondom PIO, tako da će se poziv produžiti za još sedam dana. To znači da ćemo imati još desetak zainteresovanih. Ostaje naša obaveza da za još tridesetak smanjimo broj zaposlenih do kraja iduće godine, kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić. On je dodao da Opština ima 396 zaposlenih i nakon dobrovoljnog raskida radnog odnosa ostaće ih oko 300.

– Nastavićemo proces racionalizacije, bez obzira na obaveze koje imamo sa Ministarstvom finansija do optimalnog broja zaposlenih. Svaki višak je za lokalnu upravu opterećenje, iako gledajući standarde koji vladaju u EU, različite su lokalne uprave koje ih mogu primjenjivati, kazao je Žurić, napominjući da će se Opština truditi da svede broj zaposlenih na mjeru koja finansijski ne opterećuje lokalnu upravu, a da na drugoj strani ne umanji obaveze prema građanima.

Glavna administratorka Opštine Bijelo Polje Marina Petrić objašnjava da je iznos otpremnina zavisio od godina radnog staža, tako da je zaposlenom koji je imao do 10 godina radnog staža, a dobio saglasnost starješine organa lokalne uprave ili javne ustanove, za sporazumni prestanak radnog odnosa visina otpremnine iznosila 12.000,00 evra, te da je zaposleni koji je imao više od 10 godina radnog staža dobio otpremninu u neto iznosu od 15.000,00 evra.

– Zaposlenom koji nije dobio saglasnost starješine organa lokalne uprave ili javne ustanove, za sporazumni prestanak radnog odnosa visina otpremnine je 1.500,00 evra, dok zaposlenom koji je dobio saglasnost starješine organa lokalne uprave ili javne ustanove, za sporazumni prestanak radnog odnosa a koji u roku od dvije godine od dana raspisivanja javnog poziva ispunjava jedan od uslova za ostvarivanje prava na penziju, visina otpremnine je 9.000,00 evra. Radni odnos zaposlenom prestaje danom isplate otpremnine. Starješina organa ili javne ustanove odlučivali su pojedinačno po svakom zahtjevu, tako da svi oni kojima je prestao radni odnos, u skladu sa procedurom ovog javnog poziva, ne mogu zasnovati radni odnos u organima lokalne uprave i javnim službama čiji je osnivač Opština u periodu od pet godina od dana isplate otpremnine, objasnila je Petrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari