Smanjivanje broja medicinara pred novi talas epidemije 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Osnovni problem kod prebacivanja svih nevakcinisanih zdravstvenih radnika na administrativne poslove – što je inače u skladu sa zakonom, mogao bi biti niži kvalitet lečenja pacijenata, pošto se najavljuje novi talas korona infekcije, a ionako postoji manjak nekih specijalnosti i struka, slažu se sagovornici Danasa, komentarišući najavu o ovakvom preraspoređivanju u Univerzitetskom kliničkom centru Niš.

Direktor UKC Zoran Perišić najavio je prošle sedmice da će svi nevakcinisani zdravstveni radnici biti prebačeni na administrativne poslove, uz tvrdnju da „takva odluka neće uticati na kvalitet lečenja, jer imaju dovoljno radnika“. Preraspoređenim zdravstvenim radnicima neće biti smanjene plate. Odluka je doneta u cilju zaštite, bezbednosti i zdravlja pacijenata, koji su u većem riziku od oboljevanja ukoliko su u kontaktu sa nevakcinisanim medicinarima.

U upravi niškog UKC nisu odgovorili na pitanje Danasa na osnovu čega tvrde da ovakvo preraspoređivanje neće ometati proces lečenja pacijenata, te da li su o tome rađene procene i projekcije, i ko ih je radio. Nisu odgovorili ni kada će započeti preraspoređivanje.

Prema poslednjem preseku, koji je dostavljen našem listu, od ukupno 3.964 radnika UKC vakcinisano je njih 74,55 odsto, što znači da jedna četvrtina (25,45 odsto)- nije. Među lekarima nije vakcinisano 14,34 odsto (85,66 odsto jeste), a u grupi medicinskih sestara i tehničara nevakcinisano je više od jedne četvrtine (28,61 odsto), a njih 71,39 odsto jeste. Najviše nevakcinisanih je među nemedicinskim osobljem (30,85). U UKC-u dodaju i da je „veliki broj“ zaposlenih preležao kovid infekciju i „ima dokazano visok titar antitela“.

– Nije nam namera da ikoga zastrašujemo. Naša profesionalna obaveza je da zaštitimo pacijente, a i sve ostale u UKC. Uprava UKC, vodeći računa o potrebama i zahtevima posla i poštovanju ugovora o radu, ima pravo na preraspodelu zaposlenih u skladu sa njihovim obrazovanjem – dodali su u toj ustanovi.

Jedan od zdravstvenih radnika u UKC koji nije vakcinisan zbog toga što je „preležao kovid i još ima veliku količinu antitela“, kaže da se „vrši strašan pritisak na zaposlene da se vakcinišu“. Prema njegovim rečima, oni su kod neposredno nadležnih morali da se izjašnjavaju da li su vakcinisani i da navedu razlog zašto nisu, uz sugestiju da su jedini opravdani razlozi za izbegavanje vakcinacije oni zdravstveni. Takođe, zaposleni su stalno „bombardovani“ sms – porukama o tome kada i gde u UKC-u mogu da se imunizuju.

– Povukli su nas sa godišnjih odmora jer se očekuje novi talas korone, a sad kada smo se vratili, pričaju da će da nas gurnu u administraciju. Pa, ko će da radi, kada nam ionako nedostaju neke specijalizacije i struke? Što kaže jedna vakcinisana doktorka – mene šalju u kovid bolnicu u Kruševcu, vas će u administraciju, a ko će da radi sa pacijentima u Nišu? Nisu pitali da li smo vakcinisani kada su nas gurali u vatru, u vreme kad je bilo najgore. Nego, navučeš skafander, staviš maske i vizire, zaštitiš tako i pacijenta i sebe, pa guraj dok možeš – kaže on za Danas.

Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite UGS Nezavisnost, kaže da je jedno pravo rešenje i za građane i za zdravstvene radnike – masovna vakcinacija. Ipak, kako do toga nismo stigli, u razgovorima u Ministarstvu zdravlja čulo se za mogućnost ovakvih preraspoređivanja. U sindikatu nemaju ništa protiv takvog rešenja, osim što će insistirati da poslodavci preraspoređenim zdravstvenim radnicima ne smanjuju plate.

– Plašim se jedino kako će takvo preraspoređivanje da se odrazi na organizaciju posla, odnosno da zbog toga ne bude manjka zdravstvenih radnika tamo gde su oni potrebni. Nadam se da se to ipak neće desiti, a u to nas uveravaju i u Ministarstvu zdravlja, gde kažu da je zdravstveni sistem spreman i da će izdržati – kaže Ilić za naš list.

Boško Ristić, advokat i nekadašnji predsednik Upravnog odbora niškog UKC, načelno kaže da UKC kao poslodavac ima zakonsku mogućnost za ovakvo preraspoređivanje radnika, i to samo privremeno i zbog posebnih okolnosti. Poslodavac pritom nema zakonsko pravo da tako preraspoređenom radniku smanji platu.

– Pitanje je da li su ovako masovni premeštaji osnovani. Zato bi trebalo ceniti zakonitost svakog pojedinačnog rešenja o preraspoređivanju, kao i da li je svako rešenje o premeštaju u skladu sa ugovorom o radu onog ko se premešta. Radnici koji smatraju da je u tome bilo nepravilnosti mogu da se obrate inspekcijama ili sudu opšte nadležnosti – kaže Ristić.

 Ne prebacuju se u administrativnu službu

U upravi UKC su za naš list pojasnili da nevakcinisani lekari, sestre i tehničari neće biti prebačeni na poslove u administrativnoj službi, poput finansija, pravnih i opštih poslova, već na administrativne poslove na samim klinikama, kakvi su vođenje dokumentacije oko prijema i otpusta, istorija bolesti, i slično. To su oni poslovi koje i inače rade medicinski radnici, ali na kojima nema stalnog kontakta sa pacijentima, pa je i rizik od eventualnog zaražavanja smanjen, kažu oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari