“Smatrala da je Srbija ostala zarobljena programom svesrpske države”: Šta je rečeno povodom godišnjice smrti Latinke Perović?

Ostavite komentar


  1. Ко прави љубитељ друштва дрезденског конгреса и паланке преусмерила је борбу против национализма на српске кадрове. Преко две хиљаде, да кажем, добрих српских кадроваа склоњено је. Удари по прашини. И тиме се, покој јој души, поносила. Сви путеви у пакао поплочани су добрим намерама.

  2. Žena neupitnog morala, blistave inteligencije, nesvakidašnje radne energije i kristalno jasne životne i profesionalne vizije i dalje živi u svojim knjigama, koje ostaju kao putokaz i tračak nade za bolju budućnost zaostale, netolerantne i patrijarhalne sredine u kojoj je živela i radila. Trn u oku oportunista, totalitarista, mizantropa i samozadovoljnih poluintelektualaca.

  3. Mnogo je naroda nestalo tokom istorije, kažu Latinka i Dubravka. Dakle, ne samo država nego i naroda. Prema tome, Srbi više ne mogu da budu prvi, mogli bi eventualno da budu poslednji – kad ne bi bilo naroda izabranih, osuđenih na to da budu i prvi i poslednji. Štaviše, za Srbe bi po Latinki i Dubravki bilo najbolje da učine sve što treba da nestanu, ili bar da propuste da učine sve što treba da ne bi nestali. Kao što su činili njihovi komunsti, boreći se protiv njihovih mitova, njihove istoije i njihove buržoazije. Pri čemu su isti bili toliko samozatajni da su svim tim srpskim atributima pretpostavili atribute drugih naroda bivše SFRJ. Nij to bilo presudno, hvala bogu, sli jeste predstavljalo srpski obol internacinalizmu, mondijalizmu i krvavim ratovima i revolucijama. Pomenulo se, na povratilo se.

  4. Divna, pametna i poštena Latinka. Na žalost, ceo život bila na margini. Zato nam je tako

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.