Smenjen državni službenik koji je započeo vojno-sudsku reformu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni list „Mali žurnal“ je na današnji dan pre 110 godina objavio vest da je cenjeni pukovnik koji je započeo reformu vojno-sudske struke prevremeno penzionisan.

„Kada je najzad kod narodnog predstavništva posle burne debate uspeo da kod vojnih sudova uvede javno suđenje, kako bi sav svet imao prilike da vidi kako se u vojsci sudi i da kod vojnih sudova nema ničeg zakulisanog, njega su posle tolikog trudnog i napornog rada, jednog dana iz vojske uklonili“, navodi se u tekstu.

Penzionisani pukovnik S. A. važio je za jednog od najstručnijih sudskih oficira koji je dugi niz godina vršio funkciju načelnika sudskog odeljenja u okviru vojnog ministarstva.

Pored uvođenja javnog suđenja, zalagao se za veću administrativnu i disciplinsku kontrolu rada sudskih službenika i sudija kao i proveru fakultetskih diploma svih zaposlenih u okviru ovog ministarstva.

Državni službenik koji je nakon penzionisanja pukovnika S. A. postavljen na njegovu funkciju, pokušao je da sprovede reformu do kraja.

Smenjen državni službenik koji je započeo vojno-sudsku reformu 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs.

„Došao je za njim čovek koji se jedva deset meseci skrasio na tom mestu i koga su takođe, kad je pokušao poći tragom svog prethodnika, najedanput jednog dana sa položaja uklonili“, piše „Mali žurnal“.

Ministar je zatim na ovo mesto postavio čoveka koji, kako navodi list, ne vredi ni lule duvana.

Autor na kraju svog teksta „Iz Vojske“ zaključuje da je evidentna namera da se redovi službenika u vojnim sudovima popunjavaju nestručnim i korumpiranim licima nauštrb međunarodnog ugleda Kraljevine Srbije.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari