Smrt mladića u Bajmoku: Trebalo je pozvati odmah Hitnu pomoć 1Smrtni slučaj u Bajmoku, foto: Facebook (privatna arhiva)

U slučaju smrti mladića u Bajmoku, povodom kojeg se juče oglasila Stranka slobode i pravde pitajući “koliko vredi ljudski život u prigradskim naseljima u Subotici”, nije načinjena lekarska greška, već greška u koracima prilikom prijavljivanja ovakvog slučaja, izjavila je za Danas direktorka Doma zdravlja u Subotici Ivanka Beoković.

Unesrećenog mladića u nepomičnom položaju na dva kilometra od Bajmoka, a 27 kilometara od Subotice pronašla je u petak, 28. januara, u popodnevnim časovima meštanka Erika Heđi.

Kako navodi, nakon što se uverila da nije u pitanju pijanstvo ili nešto drugo što budi sumnju kod čoveka, shvatila je da se mladić nalazi u jako lošem stanju.

Njena prva reakcija je bila poziv suprugu, nakon čega su pozvali ambulantu u dva kilometra udaljenom Bajmoku i policiju. Dobili su odgovor da ambulanta ne može poslati kola hitne pomoći, jer posle 14 časova nemaju vozača. Pošto je hitna pomoć u Bajmoku, kao i u selu slične veličine, u Čantaviru, u funkciji od 7 do 14 časova, uz noćno dežurstvo od 20 do 7 časova ujutro.

“Najlogičnije je da potražimo pomoć gde je najbliže, a to je Dom zdravlja Bajmok. Ja znam da oni sve negiraju, da nisu krivi, da oni ništa nisu mogli, ali sa neke ljudske strane gledano, da je doktorica nas ozbiljno shvatila, možda bi rekla da dođe po nju policajac koji je izašao, i da ona pogleda tog dečka. E, to se nije desilo. Oni su kategorično rekli da od 14 sati nemaju vozača, da su kola hitne pomoći parkirana kod ambulante. Da su hteli, oni bi izašli”, smatra Heđi.

Za to vreme slučaj je prijavljen Hitnoj pomoći u Subotici, koji su došli na lice mesta za manje od 20 minuta, ali su mogli samo da kontatuju smrt mladića starog 35 godina.

Rukovodstvo Doma zdravlja zatražilo je pismene izjave lekara i medicinske sestre ambulante u Bajmoku, ali podvlače da lekarske greške nema.

Direktorka ove zdravstvene ustanove, Ivanka Beoković, pojašnjava da je u pitanju urgentno stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć, zbog čega ne treba zvati prvu najbližu ambulantu već okrenuti 194, te da je Hitna pomoć u rekordnom roku izašla, odmah po dobijanju poziva.

Smrt mladića u Bajmoku: Trebalo je pozvati odmah Hitnu pomoć 2
Foto: Dom zdravlja Subotica (domzdravlja.org.rs)

“Trebalo je pozvati odmah Hitnu pomoć, ne gubiti vreme. Doktorka je bila sama u ambulanti, oni su sada prebukirani zbog kovida. Malo je lekara na tu veliku ambulantu”, rekla je Beoković.

Povodom SSP-ovih kritika, o broju ekipa kojima Hitna pomoć u Subotici raspolaže, ona objašnjava da Dom zdravlja raspolaže sa onoliko timova koliko im je odredilo Ministarstvo, a da je broj lekara uređen kadrovskim planom.

“Mi ne možemo imati više ekipa nego što je predviđeno na broj stanovnika i koliko je određeno od strane Ministarstva za nivo grada naše veličine. Imamo transportne ekipe, dve ili tri u toku dana. Pacijenti se transportuju i na pregled, rade se otpusti iz bolnice, odvoženje pacijenata u druge centre, na rehabilitaciju u bilo koju banju. To sve radi Hitna pomoć, servisira građane po svim osnovama. To je pet-šest ekipa u toku dana, samo svaka ekipa radi svoj deo posla”, objašnjava direktorka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari