SSP: Koliko vredi ljudski život u prigradskim naseljima u Subotici 1Foto: Natalija Jakovljević

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Subotici zahteva od gradske vlasti da hitno reaguju i da reši problem nedovoljnog broja medicinskog osoblja i vozila u prigradskim naseljima koji je prošlog petka, 28. januara, doveo do smrti čoveka u okolini naselja Bajmok.

“Naime, 28. januara oko 15:30 časova, na Stanišićkom putu iz pravca Bajmoka, posle pružnog prelaza, mlađi čovek je ležao kraj puta u polusvesnom stanju. Jedan vozač je stao i nakon što je konstatovao da čovek daje znake života, pozvao je bajmočku ambulantu. Odgovorili su mu da ne mogu da dođu, jer posle 14 časova nemaju vozača na raspolaganju. Vozač je zatim pozvao Hitnu pomoć iz Subotice, međutim, kada su nakon 30 minuta stigli, mogli su samo da konstatuju smrt”, navodi se u saopštenju SSP-a.

U ovoj stranci pitaju gradsku vlast, zašto građani Subotice i okolnih mesnih zajednica nisu informisani o tome kako funkcioniše Služba hitne medicinske pomoći.

“Zašto grad sa 140.000 stanovnika tokom radnih dana raspolaže samo sa dve lekarske ekipe? Ko je doneo odluku da smanji broj lekarskih ekipa Hitne pomoći na svega dva vozila – šta ako se u isto vreme u Subotici dese dva infarkta, a na auto-putu kod Horgoša jedan”, navode u SSP-u.

Dodaju da je na raspolaganju ispomoć vikendom – jedan lekar i tehničar, sa pikapom, ali da je u januaru ove godine ona izostala.

“U naseljima Bajmok i Čantavir noću dežura po jedan lekarski tim sa vozilima, dok do 14 časova bolesnike transportuje  vozač bez lekarskog tima. Ako se desi hitan slučaj u ovim naseljima, dispečer iz Subotice šalje urgentno vozilo sa lekarskom ekipom, što znači da grad ostaje na jednom lekarskom timu. Pri tom, koordinaciju i gradskih i vangradskih timova obavlja jedan dispečer u smeni, koji pored organizacije timova treba da obezbedi stručne odgovore na dolazeće pozive putem dve telefonske linije”, upozoravaju u SSP-u.

U gradskom odboru ove stranke navode da je očigledno da se uprava vodi politikom da sa što manje ljudstva rešava hitne medicinske slučajeve, što naravno negativno utiče na zdravlje građana, “a kako vidimo iz gore navedenog slučaja dovodi i do smrti, zbog nemogućnosti blagovremenog ukazivanja hitne medicinske pomoći”.

“Ovakav pristup od strane uprave dovodi do povećanog obima posla ekipama Hitne pomoći, a posledično do preopterećenja službe. Povrh svega, vozila Hitne pomoći sa kojima se obavlja i transport bolesnika imaju veoma veliku pređenu kilometražu – približno milion kilometara po vozilu”, napominju u SSP-u.

Dodaje se da se sve ovo dešava u vreme pandemije, kada je potreba za hitnom medicinskom pomoći značajno uvećana.

“Prema izjavi gradskih čelnika, da u gradskom budžetu nikada više novca nije bilo, dodali bismo da u isto vreme nikad manje ekipa hitne medicinske pomoći nismo imali”, ocenjuju u ovoj stranci.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari