Osuđenik niškog Kazneno-popravnog zavoda Milan Stefanović (26) iz Jagodine koga su, prema tvrdnjama Odbora za ljudska prava iz Leskovca, brutalno prebili pripadnici Žandarmerije tokom akcije gušenja zatvorske pobune 24. novembra prošle godine, preminuo je u ponedeljak 12. februara u Kliničkom centru u Nišu.

Osuđenik niškog Kazneno-popravnog zavoda Milan Stefanović (26) iz Jagodine koga su, prema tvrdnjama Odbora za ljudska prava iz Leskovca, brutalno prebili pripadnici Žandarmerije tokom akcije gušenja zatvorske pobune 24. novembra prošle godine, preminuo je u ponedeljak 12. februara u Kliničkom centru u Nišu. Na zahtev porodice Stefanović, koja sumnja da je Milan preminuo zbog posledica torture, njegov leš prebačen je prekjuče na niški Institut za sudsku medicinu kako bi se utvrdio uzrok smrti, saznaje Danas.
Predsednik leskovačkog Odbora za ljudska prava Dobrosav Nešić kaže za Danas da je Milan Stefanović bio pripadnik grupe od 38 osuđenika koji „nisu učestvovali u pobuni, već su spavali“, ali je Žandarmerija u toku noći „upala i brutalno ih pretukla“. On kaže da će Odbor zastupati pred sudom ovu grupu osuđenika koji i danas trpe „velika šikaniranja“ u niškom KPZ upravo zbog namere da tuže Žandarmeriju i zatvorske stražare.

Prvi rezultat obdukcije – smanjeni bubrezi

U Institutu za sudsku medicinu Danas nezvanično saznaje da su prvi rezultati obdukcije leša Milana Stefanovića pokazali da su „bubrezi značajno smanjeni“. Naš izvor kaže da će dodatne analize pokazati „zbog čega su bubrezi u takvom stanju“, ali da one još nisu završene. Prema njegovim rečima Stefanović je lečen na Klinikama za endokrinologiju i nefrologiju, a umro je na Hirurškoj klinici.

Direktor niškog Kliničkog centra Srbobran Trenkić kaže da je, prema njegovim saznanjima, osuđenik dopremljen u KC 6. februara zbog problema s disanjem i drugih zdravstvenih smetnji, te da je „obavljena detoksikacija“, što sugeriše da je on „nečim“ bio zatrovan. On dodaje da zna da je osuđenik bio na Klinici za nefrologiju, ali da nema preciznijih informacija o toku bolesti i lečenja.

– Prema mojim saznanjima zatvorske vlasti su saopštile porodici Stefanović da je Milan preminuo „zbog infarkta“, ali porodica u to ozbiljno sumnja jer je u zatvor otišao potpuno zdrav. Informacije koje imamo govore da je Milan Stefanović žrtva torture, ali i neadekvatne medicinske nege jer im zatvorski lekari i vlasti nisu pružili adekvatnu pomoć uprkos teškim povredama. Osuđenici tvrde da su zdravstveno uništeni jer uprava i lekari KPZ nisu želeli da ih upute na lečenje u niški Klinički centar, već su to činili tek kada izgube svest. Ovakva tortura i mučenje zabranjeni su članom 13 Konvencije UN protiv mučenja koju je naša država potpisala – kaže advokat Odbora Dragutin Vidosavljević koji zastupa osuđenike.

Pao u komu

„Evo, vozim golog sina s obdukcije, nismo imali novca da mu kupimo odelo. Bio je na hirurgiji, pao je u komu i više se nije probudio. Umro je jer su ga prebili zlotvori iz Žandarmerije u vreme pobune“, rekao nam je juče Branivoje Stefanović, otac preminulog osuđenika.

Vidosavljević za naš list kaže da će osuđenici protiv pripadnika Žandarmerije i zatvorske straže podneti krivične prijave zbog krivičnog dela zlostavljanja i mučenja za koje je predviđena zatvorska kazna od tri do osam godina. Prema njegovim rečima pojedinačne prijave biće podnete niškom Opštinskom sudu istovremeno, 12 je već pripremljeno, a ostatak je u toku. On nije siguran da će svi to i učiniti jer se „neki od njih kolebaju“ pošto ih, kako je obavešten, zatvorske vlasti „šikaniraju, zastrašuju, zatvaraju i prete lošim tretmanom ukoliko ne odustanu od prijave“.
U Upravi niškog KPZ juče su rekli da je upravnik Svetomir Mazić „na sastanku“, ali da ne mogu davati nikakve informacije povodom ovog ili drugih slučajeva. Nepoznati sagovornik nas je uputio na Upravu za sprovođenje zatvorskih sankcija, pošto je „za svaku izjavu neophodna saglasnost direktora Uprave“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari