Sneg u Srbiji „zavejao“ društvo, politiku i hroniku 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Korona virus u Srbiji (10,30%) i svetu (6,87%) još uvek su dominantne teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink  i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1, pokazuju podaci analize Agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“.

Nedelju za nama obeležili su i problemi u snabdevanju električnom energijom usled hladnog talasa (6,01%).

Tokom praćenog perioda (13-19. decembar 2021) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike društvo (37,77%), slede politika (19,31%), svet (15,45%), sport (11,16%), hronika (9,01%), ekonomija (3,43%), region (2,15%) i kultura (1,72%).

Jak sneg izazvao je probleme u snabdevanju strujom u gradovima širom Srbije, a najteža situacija bila je u Zlatiborskom, Mačvanskom, Kolubarskom okrugu (6,01%).

U domenu društva beležimo da su Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavili Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara (2,58%).

Na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija u Briselu otvoren je Klaster četiri – Zelena agenda i održiva povezanost, koji obuhvata četiri poglavlja – 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene, što je obeležilo političke vesti (3,43%).

Sneg u Srbiji „zavejao“ društvo, politiku i hroniku 2

Energetska kriza izazvana snegom, prelila se i na politička dešavanja, pa je tako prošle nedelje održana sednica Vlade Republike Srbije na kojoj se govorilo o aktuelnoj energetskoj situaciji i posledicama u elektroenergetskom sektoru (3,00%).

Osim korona virusa, u rubrici svet, izdvajaju se opšte vesti iz sveta poput toga da je australijsku ministarku zdravlja Ivet Dat tokom konferencije za štampu napao ogroman pauk (1,72%). Energetska kriza u Evropi bila je tema u 1,29 % medijskih najava.

Vesti iz sveta sporta našle su se na četvrtom mestu (11,16%). Prvenstveno je u fokusu bilo takmičenje u Superligi Srbije i učinak domaćih košarkaških klubova u Evrokupu/Evroligi (po 2,15%). Selektor Dragan Stojković Piksi i kapiten reprezentacije Dušan Tadić osvajači su Zlatne lopte Fudbalskog saveza Srbije za 2021. godinu, preneli su mediji (1,29%).

Slučaj Veljka Belivuka ponovo je jedna od dominantnih tema u hronici (2,15%). Sneg je uticao i na porast broja saobraćajnih nezgoda, o kojima su mediji pravovremeno izveštavali (2,15%). Da li će visoke cene električne energije koje imamo u celom svetu poslednjih meseci, uticati na cene za građane u Srbiji, centralna je tema ekonomskih vesti (1,72%).

U analiziranom periodu u najavama vesti najmanje su se našle vesti iz regiona (2,15%) i kulture (1,72%). Vest koja dolazi iz regiona je da je nova šefica nemačke diplomatije Analena Berbok zatražila da EU uvede sankcije srpskom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku zbog aktivnosti na secesiji Republike Srpske (0,43%).

U rubrici kultura, beležimo najave TV priloga da su prvi put u istoriji, posetioci Paviljona Srbije na Expo 2020 Dubai, imali priliku da vide revolucionarni projekat srpskih naučnika i inovatora – verno prikazano digitalno lice praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira, koje je animirano i „oživljeno“ uz pomoć vrhunske Metahuman tehnologije, razvijene u Srbiji (0,86%).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari