SNS je legalizovao plagirane doktorate 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Dokumentarni film „Vladalac“ o političkoj karijeri predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ne prestaje da izaziva pažnju i reakcije ni pet dana nakon emitovanja prvog dela.

Dok gledanost dokumentarca rapidno raste na Jutjubu, dotle se poštovaoci Vučićevog lika i dela utrkuju da ga „odbrane“ u režimskim medijima, u čemu ubedljivo prednjači televizija Pink.

Sem u informativnim emisijama, veliki deo Jutarnjeg programa posvećen je gostima koji imaju svoje, naravno negativno, viđenje filma.

Tako su juče kod Predraga Sarape gostovali direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović i novinar Antidot mreže Marko Matić, koji je, po prvi put, izneo kritiku na nešto što je, prema njegovom mišljenju, netačno u „Vladaocu“.

Naime, on se zapitao kako su autori filma došli do podatka da SNS u svojim redovima ima najveći broj lažnih doktorata. „Šta je sa doktoratom Bojana Pajtića i njegove supruge“, zapitao se Matić tvrdeći da je godinama pokušavao da dođe do Pajtićevog doktorata „ali nije uspeo“.

Profesor prava na Novosadskom univerzitetu Bojan Pajtić kaže za Danas da svako ko zna išta o univerzitetu, zna koliko je besmislena teza o nedostupnosti bilo čijeg doktorata na državnim fakultetima.

– Naravno da je svačiji doktorat dostupan i moguć je uvid na fakultetu na kome je branjen, nezavisno od toga da li se radi o Univerzitetu u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu. Što se tiče dokumentarca, najveći problem režimskih propagandista je što je potkrepljen dokumentima i izjavama upravo Aleksandra Vučića. Nadali su se da će, višegodišnjim spinovanjem i hrpom laži o drugima, uspeti da izbrišu naše sećanje na sva Vučićeva zlodela, laži i izdaje. Zato im smeta ovaj dokumentarac jer je istinit i čuva sećanje na sva zla koja je Vođa učinio svom narodu – naglašava Pajtić.

Janko Veselinović, doktor pravnih nauka i predsednik Pokreta za preokret, kaže za Danas da svaki lažni doktorat, magistratura, master, lažna diploma fakulteta ili srednje škole, moraju da budu sankcionisani, bez obzira na stranku.

– SNS je legalizovao lažne doktorate i diplome jer su omogućili da ministar finansija ostane na tom mestu iako je utvrđeno da je plagijator. Slično je i sa ministrom policije. To je ludilo. Pokret za preokret, a i Savez za Srbiju će učiniti sve da nakon pada ovog režima prvo budu „počišćeni“ svi oni sa lažnim diploma u javnom sektoru, što smo se obavezali – ističe Veselinović i napominje da čišćenje mora da bude sveopšte jer samo tako možemo da sačuvamo kredibilitet našeg obrazovanja i ljudi koji su svojim trudom došli do diplome.

Lekić: Psi laju, gledanost filma raste

– Psi laju, karavani prolaze a gledanost filma iz dana u dan raste – kaže za Danas autor „Vladaoca“ Slaviša Lekić. On dodaje da se raduje svakom novom jutru uz Pink i Hepi TV.

– Jedino me zabrinjava izjava Marka Đurića kako će se, citiram, „film kao bumebrang vratiti njegovim autorima i naručiocima“. Ne znam hoće li prvo snimiti spot pa krenuti u akciju ili će nas bumerangovati po kratkom postupku – pita Lekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari