Gradski odbor LDP zahteva hitnu obustavu svih radova i postupaka u vezi sa najavljenim osvećenjem zemljišta na lokaciji Međaj u centru Užica, gde bi trebalo da se gradi pravoslavni hram.


Taj odbor je pozvao gradskog javnog pravobranioca da „pokrene postupak protiv pokušaja nezakonitog otuđivanja i stavljanja na raspolaganje gradske imovine i time zaštiti javnu imovinu i spreči štetu po budžet grada“. Osim poziva gradonačelniku, članovima Gradskog veća i odbornicima vladajuće koalicije (SNS, SPS, PUPS, JS, NS, DSS, URS) da spreče ustupanje te lokacije crkvi, bez sprovedenog javnog konkursa i drugih zakonom propisanih procedura, užički odbor LDP je pozvao i crkvenu vlast u Užicu i Žičku eparhiju da ne učestvuju u nezakonitim radnjama.

U saopštenju LDP predlaže se raspisivanje referenduma o izgradnji crkve na tom mestu. Ukazuje se i da to što DUP predviđa verski objekat na toj lokaciji ne znači i da ona automatski treba da bude dodeljena. Rekavši da nema nameru da polemiše sa odborom LDP, gradonačelnik Užica Saša Milošević (SNS) potvrdio je za Danas da će osvećenje lokacije za gradnju pravoslavnog hrama biti obavljeno 6. februara, a potom dodao da će se crkve graditi na još dve lokacije.

– Biće osveštane tri lokacije za pravoslavne crkve i to na Međaju, Terazijama i u Krčagovu – saopštio je Milošević.

U Užicu postoje dve crkve – Saborna crkva Svetog Đorđa u centru grada, i crkva Svetog Marka u naselju Carina. Osim ta dva pravoslavna hrama, u gradu postoji i katolička crkva Blaženog začeća Device Marije.

Duže od dvadesetak godina traje rasprava o tome gde graditi novu crkvu, a rešenje užičke dileme ponudio je 2005. godine Velimir Ilić, tadašnji ministar kapitalnih investicija, predloživši da bi „u znak pomirenja četnika i partizana“, na centralni užički trg – Trg partizana, kako je rekao „na mestu sa kojeg je demontiran Tito, trebalo namontirati jednu lepu crkvu“. – Trg bi bio jedna ogromna crkvena porta i na hiljade ljudi bi dolazilo i mogli bi u svakom trenutku da se pomole i zapale sveću – objasnio je tada Ilić svoj predlog.

Reflektujući krst

Na brdu Bioktoš iznad Užica, pre četiri godine, postavljen je krst visine četiri metra, koji je vidljiv i noću, jer je obložen posebnim materijalom radi bolje refleksije. Time se Užice pridružilo onim gradovima u Srbiji u kojima su postavljeni pravoslavni simboli, a na inicijativu Ekološko-sportskog pokreta „Trn“ iz Ivanjice i uz blagoslov episkopa žičkog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari