“Solidarno sa ženama Avganistana, Irana, Sirije i Ukrajine”: Ženski mars u Nišu povodom Međunarodnog dana žena 1Foto. Žene protiv nasilja/ Marija V.

Šezdeset građanki i građana učestvovalo je u Ženskom maršu koji je održan danas u Nišu povodom 8. marta Međunarodnog dana žena.

U maršu su učestvovale aktivistinje organizacija koje su članice mreže Žene protiv nasilja- Nada, Žene za mir, Udruženje Romkinja Bujanovac, Udruženje Romkinja Osvit, Nezavisni ženski centar, SOS Vlasotince i Centar za devojke.

Okupljeni su nosilili transparente sa porukama “Više feministkinja na mestima odlučivanja da bi se čulo žensko pravo glasa”, “Imaš pravo na život bez diskriminacije”, “Ženska ljudska prava”, “Zahtevamo da ženski rad bude plaćen”, “Za ekonomski nezavisnu/e ženu/e” i “Jedna milijarda ustaje za slobodu”.

Videli su se i transparenti sa natpisima “Stop ubistvu žena, jer žena vas je rodila”, “Zahtevamo da femicid bude prepoznat kao posebno krivično delo”, “Stop nasilju nad devojkama/ženama”, “Silovanje je zločin bez povoda; nikad nije kriva! Odgovornost je na nasilniku”, “Romkinje za društvo bez rodno zasnovanog nasilja”, “Seksualno nasilje nas devojčicama i ženama ne može ostati nekažnjeno“, “Slušamo te” i ”Verujemo ti“.

Na transparentima su bile i poruke “Zahtevamo da abortus ostane legalan”, “Legalan abortus mora da bude pravo žene”, “Jedino je važno da ti budeš dobro, jer nisi sama” i ”Poštujemo tvoje odluke”.

“Solidarno sa ženama Avganistana, Irana, Sirije i Ukrajine”, jedna je od poruka.

Osam učesnica je nosilo imena devojčica, devojaka i žena ubijenih u Srbiji od početka godine.

Prema navodima organizatora, više od tri hiljade građana je videlo je marš, zastalo, slikalo ili ga snimalo.

Marš je započeo plesom uz pesmu „Break the Chain“, koji su izvele aktivistkinje Centra za devojke i članice Plesnog kluba Primavera.

Nakon toga su učesnice i učesnici krenuli u šetnju centralnim ulicama Niša.

Organizatori

Mreža Žene protiv nasilja je nastala 2005. godine kao mreža ženskih, feminističkih organizacija koje se bave rešavanjem problema nasilja nad ženama sa osnovnim ciljem osnaživanja i povezivanja specijalističkih ženskih organizacija koje pružaju usluge ženama koje su preživele nasilje.

Mreža broji trideset organizacija iz cele Srbije koje su organizovane po regionima.

Centar za devojke je ženska nevladina organizacija iz Niša i jedna od članica mreže Žene protiv nasilja, osnovana na inicijativu dve volonterke SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja.

Cilj je bio da se kroz edukaciju i emancipaciju mladih žena radi na unapređenju njihovog položaja u društvu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari