Solidarnost: Odbijanje prigovora porodica poginulih rudara je potvrda da su institucije korumpirane 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Politička platforma „Solidarnost“ je danas ocenila da je sramna odluka Višeg javnog tužilaštva u Nišu da odbije prigovor advokata porodica osam rudara poginulih u rudniku „Soko“ aprila 2022. i da to potvrđuje da su institucije Srbije „duboko korumpirane i otete“.

U saopštenju je i ocena da svi zaposleni u tužilaštvu imaju moralnu obavezu da podnesu ostavke i da odbiju da učestvuju u zataškavanju zločina.

„Pošto je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu za smrt rudara okrivilo višu silu, Više javno tužilaštvo u Nišu nastavilo je da odgovorne za ovaj tragični događaj drži nedodirljivim“, piše u saopštenju.

Navedeno je da su nadležni državni organi nastavili da pravdu čine nedostižnom „iako je sve ukazivalo da uslovi u rudniku nisu bezbedni, a nadležni inspektori pokrenuli prijavu za privredni prestup jer je rudnik radio bez odobrenja“.

Potparolka „Solidarnosti“ Melanija Lojpur je u pisanoj izjavi ocenila da je postupak o pogibiji osam i povredi 20 rudara u rudniku „Soko“ „ismevanje prava na pravdu i pravičnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari