Sonja Biserko: Revizionizam u Srbiji doveo do toga da su Srbi jedine žrtve 1Sonja Biserko Foto: Medija centar

Ne iznenađuje me to što Skupština Srbije nije htela da raspravlja o rezoluciji koja bi osudila i zabranila negiranje genocida u Srebrenici, zato što što je to u skladu sa revizionizmom koji je došao do te tačke da su Srbi jedine žrtve, ističe za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Komentarišući odluku poslanika da glasaju protiv rasprave o srebreničkoj rezoluciji, koju su u utorak, 19. oktobra, predložili poslanici poslaničke grupe Ujedinjena dolina-SDA Sandžak, Biserko kaže da je to “prirodna reakcija jednomišljenika koji sede u Narodnoj skupštini”, dodajući da nije sigurna da bi opozicija drugačije reagovala.

– Treba obratiti pažnju na to kako akademski krugovi i mediji u Srbiji negiraju genocid u Srebrenici, i koji celu interpretaciju raspada bivše Jugoslavije svode na to da su za raspad odgovorni strani faktori, Hrvatska, Slovenija… Sve dok ne bude intervencije ili pritiska sa strane nastaviće se ratnohušačka politika i veličanje ratnih zločinaca u Srbiji. Još ne znamo kakva će biti američka administracija s obzirom na nova imenovanja, ali su ta imenovanja svakako ohrabrujuća – navodi Biserko.

Prema njenom mišljenju, Evropska komisija je u najnovijem izveštaju o napretku Srbije ka članstvu u Evropsku uniju izbegla da bude kritičnija prema zvaničnom Beogradu, zato što smatraju da je Srbija i dalje na evropskom koloseku.

– To je pogrešna procena EU, jer Srbija više nije na tom koloseku – naglašava Sonja Biserko za naš list.

Žene u crnom: U Srbiji i dalje na delu kontinuitet negiranja genocida

Žene u crnom saopštile su danas da se u Srbiji nastavlja kontinuitet negiranja genocida u Srebrenici nakon što su poslanici odbili da raspravljaju o srebreničkoj rezoliciji.

“Podsećamo – genocid u Srebrenici je najveći ratni zločin nakon Drugog svetskog rata u Evropi. Režim Slobodana Miloševića saučesnik je genocida pružanjem ogromne političke, vojne i logističko-finansijske pomoći Vojsci Republike Srpske”, naglašavaju Žene u crnom. Kako navode, ne iznenađuje ih odluka Skupštine Srbije, “jer je poznato da apsolutnu skupštinsku većinu čine predstavnici stranaka koje su 90-ih godina direktno učestvovale u ratovima i u organizovanju ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici”.

“Te stranke i dalje imaju ratnohuškačku retoriku a za njih su ratni zločinci najugledniji članovi društva. Pomenutim odbijanjem Skupština Srbije je još jednom potvrdila da je Srbiji na delu kontinuitet negiranja genocida. Na taj način se sve građanke i građani Srbije drže u poziciji saučesnika u genocidu, što će imati dugoročne posledice u moralnom slomu društva, otvarajući prostor za propast društva u svakom pogledu”, ukazuju Žene u crnom.

Imamović: Skupština ćutanjem podržava genocidne namere

Enis Imamović, iz poslaničke grupe Ujedinjena dolina-SDA Sandžak, naveo je pred poslanicima da je cilj rezolucije o genocidu u Srebrenici da se oštro osudi, ali i zabrani svako propagiranje ovog genocida, veličanje ratnih zločinaca i veličanje genocida nad bošnjačkim narodom.

Kao primer tog veličanja genocida i ratnog zločinca naveo je poslednji slučaj rukometne utakmice u Novom Pazaru i ponašanja navijača Crvene Zvezde, i konstatovao da deo odgovornosti za to snosi i Skupština, koja “ćutanjem podržava ove ideje i genocidne namere” na sportskim manifestacijama.

Odbijene još dve rezolucije

Skupština Srbije odbila je da raspravlja i o predlogu rezolucije o formiranju komisije koja će istražiti i utvrditi broj žrtava NATO bombarodvanja 1999. godine, koju je predložila poslanica Srpske napredne stranke Ana Karadžić.

Odbijena je i treća rezolucija poslanika Miodraga Linte, takođe iz SNS-a, koji je predložio izmene i dopune Zakona o pravima boraca kako bi svi pripadnici vojske i milicije samoproglašene Republike Srpske Krajine, dobili pravo na boračke beneficije za vreme koje su proveli u pobunjeničkim snagama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari