Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro strastveno je preuzeo štafetu od svog preminulog prethodnika Uga Čaveza, bar kada je reč o neumornom prokazivanju politike i kulture Sjedinjenih Država. „Zato samo malo iznenađuje čudno objašnjenje Madura da Spajdermen stoji u korenu nasilja u Venecueli“, piše Hafington post.


„Maduro je“, prenosi američki onlajn dnevnik, „svoju bizarnu tvrdnju izgovorio za bolivijske novine La Opinión u sredu rekavši da vidi izrazitu korelaciju između nasilja omladine i idealizacije superheroja, čemu je doprinela, kako je naveo, „fabrika kontravrednosti“.

„Dete od 14 godina nosilo je pušku od devet milimetara, a glava mu je bila ispunjena hiljadama sati TV programa u kojem je prikazivano ubijanje ljudi. Počeo sam da se pitam koliko će još hiljada sati nasilja to dete konzumirati pre nego što dohvati pušku i krene da ubija“, rekao je predsednik Venecuele. On je istakao da je sa suprugom nedavno pogledao film „Spajdermen 3“.

„U tome je problem od početka do kraja i sve je više mrtvih. A to je jedna od serija („Spajdermen“) koju mala deca najviše vole zato što je atraktivna, likovi su privlačni, kao i boje i pokreti“, rekao je Maduro potkrepivši svoje obrazloženje time da je sa suprugom gledao „Spajdermena“ do četiri ujutro.

Agencija Frans pres podsetila je da nedavni talas ubistava učinio Venecuelu jednom od zemalja sa najvećom stopom nasilja u Latinskoj Americi. Prema zvaničnoj statistici, više od 16.000 ubistava dogodilo se u 2012, a u prvom kvartalu 2013. zabeleženo je 3.400 slučajeva.

„Da je reč o nekom drugom svetskom lideru, ovakve izjave mogle bi izgledati čudno. Ali ne kada se radi o Maduru. Kako AFP objašnjava, govorljivi predsednik često poseže za popularnom kulturom kako bi objasnio politiku. U maju je naredio državnoj televiziji da emituje „Malkolma X“, pošto je sreo osobu koja ga je fizički podsetila na njega. Maduro je, takođe, naredio emitovanje filma „Terminal“ u vreme kada je bivši američki obaveštajac Edvard Snouden bio zaglavljen na moskovskom aerodromu, pre nego što mu je Rusija dodelila azil“, navodi Hafington post.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari