Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Portugalac Hoze Saramago, šokirao je svoje sunarodnike izjavom koju je nedavno dao časopisu Diario de Noticias u kojoj je rekao da će jednog dana tu državu „progutati“ njen moćniji sused i večiti rival Španija. „Ne sumnjam u to da ćemo se jednoga dana udružiti sa Španijom“, istakao je Saramago, autor čuvenog romana Godina smrti Rikarda Reisa, koji već deceniju živi na španskom ostrvu Lanzaroteu.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Portugalac Hoze Saramago, šokirao je svoje sunarodnike izjavom koju je nedavno dao časopisu Diario de Noticias u kojoj je rekao da će jednog dana tu državu „progutati“ njen moćniji sused i večiti rival Španija. „Ne sumnjam u to da ćemo se jednoga dana udružiti sa Španijom“, istakao je Saramago, autor čuvenog romana Godina smrti Rikarda Reisa, koji već deceniju živi na španskom ostrvu Lanzaroteu. On smatra da bi ujedinjeno Iberijsko poluostrvo s više od 55,000,000 stanovnika donelo veliku korist i Španiji i Portugalu. „Kada bacimo pogled na Iberijsko poluostrvo zapažamo jednu nedeljivu celinu, sačinjenu od pripadnika različitih nacionalnosti koji žive u miru“, naglasio je on.
Saramago je takođe rekao da ujedinjenjem portugalski narod ne bi izgubio svoju kulturu. „Mi bismo i dalje govorili portugalski, a ujedinjenjem sa 10,000,000 ljudi naša država doživela bi procvat“, naglašava Nobelovac koji je početkom devedesetih napustio Portugal pošto je došao u sukob s tadašnjom konzervativnom vladom zbog objavljivanja kontroverznog romana Jevanđelje po Isusu Hristu. Iako tvrdi da ne oseća gnev zbog toga što je bio prinuđen da napusti svoju zemlju, njegovi protivnici smatraju da je ta Saramagova izjava odraz njegovog prezira prema Portugalu.
Martins da Kruz, bivši ministar inostranih poslova i aktuelni ambasador te države u Madridu, rekao je da je Saramagova vizija „zastarela.“ Eventualni pokušaj ujedinjenja naišao bi na žestoka protivljenja, imajući u vidu to da se Španija i Portugal ne slažu po mnogim pitanjima, od kojih je jedno upotreba vode iz zajedničkih reka. Štaviše, istraživanje javnog mnjenja sprovedeno 2004. pokazalo je da Portugalci smatraju dan kada su proglasili nezavisnost od Španije jednim od najznačajnijih datuma u svojoj istoriji. Ali, Saramago nije jedini zagovornik tog ujedinjenja. Rezultati istraživanja objavljenih protekle nedelje u časopisu Sol pokazali su da 28 odsto Portugalaca deli njegovo mišljenje, dok je slično istraživanje koje je sproveo časopis Tjempo pokazalo da čak 45 odsto Španaca podržava tu ideju, pod uslovom da Madrid bude prestonica i da Portugalci prihvate špansku kraljevsku porodicu kao svoje vladare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari