Španska vlada predstavila zakon o borbi protiv trgovine ljudima 1Foto: Pixabay / Efraimstochter

Španska vlada je danas predstavila novi zakon o borbi protiv trgovine ljudima koji ima za cilj da ponudi bolju zaštitu ekonomski ugroženim migrantima u kandžama medjunarodnih kriminalnih lanaca.

Nova uredba je osmišljena da pomogne žrtvama različitih vrsta trgovine ljudima, od seksualne eksploatacije i prisilnih radnika do onih koji su meta ilegalnih prodavaca ljudskih organa, prisilnih venčanja i drugih kriminalnih aktivnosti, rekla je španska ministarka pravde Pilar Lop.

Kada sud akredituje status neke osobe kao potencijalne žrtve, ta osoba će dobiti personalizovanu i besplatnu pravnu pomoć i mogućnost da traži ekonomsku i pomoć u stambenom zbrinjavanju, rekala je Lop.

Nacionalna policija će imati novu kancelariju za nadzor posvećen žrtvama trgovine ljudima. Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 2021. španska policija oslobodila više od 1.000 žrtava iz krugova eksploatacije ljudi.

Po novom zakonu potencijalna žrtva može tražiti pomoć a da ne mora optuži osobe koji stoje iza reketa. To ima za cilj da smanji strah od osvete od strane kriminalaca, kao i da umanji zabrinutost da bi ilegalni migranti mogli da imaju problema sa imigracionim vlastima.

„Ne postoji ništa važnije od zaštite najugroženijih osoba. Ovo je etička i demokratska obaveza prvog reda“, rekla je Lop na konferenciji za novinare u Madridu.

Zakon je, medjutim, kritikovan da nije dovoljno efikasan od strane mladjeg člana španske levičarske koalicione vlade, koja želi da se svim potencijalnim žrtvama takođe odobri dozvola za legalan boravak i rad u Španiji.

Lop je priznala da će zakon verovatno biti izmenjen pre nego što ga konačno izglasa španski parlament.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari