Broj evidentiranih žrtava zemljotresa u centralnoj Italiji prešao je tokom jučerašnjeg dana 260, pošto je još 25 tela izvučeno iz ruševina, saopštila je služba za civilnu zaštitu. Međutim, zbog najveće prirodne katastrofe na Apeninskom poluostrvu u poslednje tri decenije, mrtvih će biti sigurno više, jer se još prijavljuju nestali, a svi poginuli nisu identifikovani. U međuvremenu je u još jednom jakom udaru, u seriji od 300 naknadnih potresa poginula najmanje jedna osoba, a učestalo podrhtavanje tla ometa spasilačke službe.


Broj povređenih i onih koji su ostali bez domova zasad je oko 1.000, odnosno oko 17.000, prema podacima spasilačkih ekipa u gradu L’Akvila i civilne zaštite. Oko 150 osoba je od ponedeljka spaseno iz ruševina, saopštio je italijanski premijer Silvio Berluskoni. On je rekao i da da će u petak ujutru biti organizovana državna sahrana svih poginulih. Berluskoni, koji je treći dan za redom u ovoj oblasti saopštio je da je u oko 3.000 šatora smešteno gototo 18.000 ljudi, a upozorio je prestupnike da će svaki pokušaj pljačke napuštenih kuća biti najstrože kažnjen.

Inače, stručnjaci za posledice seizmičkih i vulkanskih aktivnosti izjavili su da bi broj mrtvih bio daleko manji da se razorni potres nije dogodio u gluvo doba noći, kada su gotovo svi stanovnici regije Abruco bili u svojim posteljama, ali i da je mnogo ljudi spaseno zahvaljujući brzoj mobilizaciji nadležnih i blizini Rima, koji se takođe primetno tresao.

U trci sa vremenom, jer je prema procenama stručnjaka sada važan svaki sat da eventualno bude još živih, armija od 7.000 spasilaca sa specijalnom opremom i psima tragačima ulaže natčovečanske napore da izvuče preostale preživele. Spasioci često golim rukama razgrću ostatke nekadašnjih velelepnih zgrada ne bi li doprli do unesrećenih. Tako je jedna stanovnica L’Akvile nađena kasno preksinoć, a rečje o devojci od 20 godina koja je izvučena 42 sata posle potresa. I jedna devojčica je u svesnom stanju izvučena iz ruševina, javili su agencija Ansa i TV Skaj TG-24. Devojčica Eleonora bila je u pižami kada su je i izvukli iz ruševina kuće u blizini istorijskog jezgra grada, koji je najviše stradao. Studentkinja Marta Valente pronađena je u noći između ponedeljka i utorka nakon 23 sata koje je provela pod ruševinama, dok je 98-godišnja Marija D’Antuono spasena 30 sati nakon zemljotresa, navode primere uspešnih spasavanja italijanski mediji.

 

Seizmolog traži izvinjenje od vlasti

Italijanski seizmolog Đoakino Đulijano, koji je pre nekoliko sedmica predvideo da će katastrofalan zemljotres pogoditi područje Abruco, traži izvinjenje od lokalnih vlasti koje su ga optužile za širenje panike. „Njima ne može biti čista savest, jer su delimično odgovorni za ono što se dogodilo“, izjavio je naučnik. Svetski mediji preneli su vest da je Đulijani svoja predviđana zasnivao na koncentracijama gasa radona oko seizmički aktivnih oblasti. On je unajmio kombi vozila s megafonima koja su se kretala područjem Abruca, pozivajući stanovništvo na evakuaciju, ali je prijavljen vlastima kao osoba koja širi paniku među stanovništvom. Analitičari tvrde da Italijani inače ignorišu upozorenja stručnjaka. Prema mišljenju Emanuele Đuidobni koja proučava zemljotrese, o zaštiti od ove prirodne katastrofe u javnosti se ne raspravlja mnogo. Kao razlog za to ona navodi sujeverje. „Otpor stanovništva je veliki. Rečje, zapravo, o fatalnom sujeverju, verovanju da se o nesreći ne sme govoriti, jer se tako navodno priziva“, rekla je Đuidobni. R. E. M.

Zatvor neoštećen, zatvorenici evakuisani

Zatvorenici iz kazneno-popravne ustanove u L’ Akvili pretprošle noći su evakuisani u druge ustanove za izdržavanje zatvorske kazne, javila je agencija ANSA. Odluka o premeštaju 140 zatvorenika doneta je nakon poslednjeg u nizu zemljotresa, iako zatvorska zgrada nije oštećena. Među osuđenicima je i oko osamdeset kriminalaca koji izdržavaju kaznu u strogom režimu, od kojih je jedan osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kao i jedna bivša pripadnica Crvenih brigada. Transfer osuđenika pratile su specijalne policijske jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari