SPC: Dodik uručio patrijarhu Porfiriju Orden Republike Srpske na lenti 1foto: Tviter nalog Milodrada Dodika

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je večeras u Beogradu „Ordenom Republike Srpske na lenti“ odlikovao patrijarha Srpke pravoslavne crkve (SPC) Porfirija, saopštila je SPC.

Dodik je patrijarhu Porfiriju orden uručio u Domu Vojske u Beogradu, na svečanosti povodom proslave Dana Republike Srpske, 9. januara, i Dana proglašenja prvog Ustava tog entiteta Bosne i Hercegovine.

Taj orden se dodeljuje za naročite zasluge, a, kako se navodi u obrazloženju, patrijarh je odlikovan zbog „pastirske brige i ljubavi prema Republici Srpskoj“.

Dodeljen mu je, kako se navodi, i za „naročite zasluge u razvijanju, umnožavanju i učvrščivanju vere svete pravoslavne pružajući nesebičnu podršku svom narodu gde god da se on nalazi i u kakvim god životnim okolnostima i iskušenjima bio“.

Patrijarh je u besedi na svečanosti rekao da „Kosovskog zaveta radi, vernosti Lazarevoj žrtvi radi, umnožimo naše molitve ovog trenutka kada produženo slavimo slavu Republike Srpske, umnožimo naše molitve iz dubine našeg bića za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, umnožimo naše molitve za naše svete manastire i hramove – naše svetinje na Kosovu i Metohiji, umnožimo naše molitve za mir na Kosovu i Metohiji, silno umnožimo naše molitve za naše Kosovo, za našu Metohiju, za mir među svim ljudima koji žive tamo, za njihovo međusobno razumevanje“.
„Vi iz Republike Srpske, stvorene upravo na toj vernosti Kosovskom zavetu, najbolje znate šta Kosovski zavet znači“, reka je patrijarh.

Porfirije je rekao da „znamo da Bog želi mir svim narodima i čitavom svetu. Naročito danas kada o miru gotovo svi govore, a najviše o miru govore oni koji proizvode oruđa nemira. Кada je, dakle, mir najpotrebniji i kada smo svedoci tog paradoksa da oni koji govore o miru proizvode nemire – znamo da je mir ugroženiji nego ikada“.

Pošto je pozvao na molitvu, patrijarh je rekao da „oni koji bi od Crkve hteli ne molitvu, nego nešto drugo, oni zapravo misle ili ne veruju da oni koji u crkvu idu i koji sebe nazivaju pravoslavnim hrišćanima zaista veruju u Boga“.

„Ovu svečanost… doživljavam kao znak prisustva ljubavi Božje među nama i znak duhovnog i molitvenog jedinstva našeg naroda gde god da se nalazi; ne jedinstva u pukim prolaznim vrednostima, vrednostima koje se temelje samo na tlu i krvi, vrednostima od ovoga sveta ili, ne daj Bože, jedinstva koje se gradi na bilo kojoj vrsti zla. Takvo nam jedinstvo ne samo da nije potrebno nego je zasigurno i štetno“, rekao je Porfirije i nastavio rekavši da „na takvom jedinstvu izgrađeni, mi ne trebamo ni sebi samima, a kamoli drugima“.

„Naše se jedinstvo izražava u vernosti Bogu, u vernosti Hristu i Njegovim zapovestima, a to znači u vernosti svakom dobru i bogopodobnoj vrlini. Jedinstvo između Republike Srbije i Republike Srpske jeste izraz tog i takvog jedinstva. Zato je to jedinstvo, nezavisno od sile koja Boga ne moli, nerazorivo“, ocenio je Porfirije.

„Iz takvog jedinstva proizilazi svaki naš napredak, napredak naše narodne prosvete i kulture, unapređenje ekonomske saradnje, unapređenje svih onih jedinstvenih darova i osobenosti koje čine identitet srpskog naroda, a naš identitet, ono po čemu nas Gospod prepoznaje, jeste to da smo pravoslavni hrišćani koji i u nevoljama i u iskušenjima ne posustaju“, rekao je patrijarh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari