SPC i CPC na Cetinju nalažu badnjake u isto vreme i udaljene par stotina metara jedna od druge 1Foto: SPC

Pravoslavni vernici u Crnoj Gori danas slave Badnji dan, a centralne ceremonije nalaganja badnjaka, u organizaciji dve pravoslavne crkve, biće organizovane na Cetinju.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpke pravoslavne crkve (SPC) i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), po tradiciji obnovljenoj devedesetih godina prošlog veka, nalagaće badnjake na Cetinju, odvojeno, istovremeno i na udaljenosti od svega par stotina metara.

Ceremonije su zakazane za 15 sati. Mitropolija SPC će nalagati badnjak ispred Cetinjskog manastira, a CPC ispred Dvora Kralja Nikole na Cetinju.

Širom Crne Gore danima su masovna okupljanja protivnika Zakona o slobodi veroispovesti, usvojenog krajem prošle godine, a koji na nov način uređuje odnos države i verskih zajednica.

Protiv zakona je SPC u Crnoj Gori koja zakon doživljava kao „antickrvenim“ i karakteriše kao „pripemu za otimačinu“ imovine te crkve. Molebanima u crkvama i litijama širom Crne Gore, SPC traži od vlasti da povuku zakon.

Vlasti u Crnoj Gori oštro demantju takve ocene i navode da će biti oduzeta i državi vraćena samo ona imovina za koju verske zajednice nemaju dokaz o vlasništvu, do 1918. godine, kada je Crna Gora postala deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Uoči Badnjeg dana zasedao je Episkopski savet SPC-a, koji je pozvao vlasti da što pre „nađu načina da van snage stave antiustavni zakon“ ili da „izglasaju novi, koji će popraviti i unaprediti ovaj pomenuti“.

Episkopski savet je najavio žalbu Ustavnom sudu Crne Gore na tekst Zakona o slobodi veroispovesti i nastavak okupljanja u znak protesta protiv zakona.

Okupljanja će biti organizovana dva puta sedmično, a ne svakodnevno kao što je to do sada bio slučaj.

Episkopski savet je saopštio da će sadržaj protestnih poruka „ostati rasterećene bilo kakve politizacije, strančarenja, pa i bilo kog oblika nacionalizma“.

Povodom masovnih okupljanja širom Crne Gore u nedelju je zasedalo rukovodstvo crnogorske policije koje je ocenilo da „i pored velikog broja dezinformacija, lažnih vesti pa i otvorenih najava o incidentima, svi događaji protiču u najboljem redu i u skladu sa zakonom“.

„Uprava policije je zahvalna građanima na mirnim okupljanjima kojim potvrđuju da je Crna Gora država u kojoj se mogu slobodno ispoljavati različita mišljenja. Kolegijum je utvrdio Plan aktivnosti obezbeđenja svih javnih okupljanja na Badnji dan kako bi svi građani mogli mirno i bez ograničenja obeležiti ovaj pravoslavni praznik“, navela je policija u saoštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari