SPC o otkazivanju Evroprajda: "Održavanje ovog skupa izazvalo bi dodatne tenzije i nove podele" 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV (Arhiva)

Sveti Arihejerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) pozdravio je danas odluku nadležnih institucija o otkazivanju LGBT manifestacije Evroprajd (Euro Pride), navodeći da održavanje takvog skupa u Beogradu „nikome ne bi bilo od koristi već bi izazvalo dodatne tenzije i nove podele“.

SPC je u saopštenju ocenila da bi „održavanje ‘parade’ u službi promovisanja LGBT ideologije“ izazvalo „ogorčenje i revolt medju vernicima Srpske pravoslavne crkve i svih ostalih tradicionalnih crkava i verskih zajednica“.

Navodi se i da je LGBT tematika „neumesna posebno u naše dane, kada za nas Srbe u Srbiji i svugde u svetu, postoji tema nad temama, tema Kosova i Metohije“.

„Naš državni vrh, na čelu sa predsednikom Srbije, beskompromisno i neodstupno se bori za očuvanje naše iskonske južne pokrajine u sastavu Srbije, za spas naših najvećih svetinja, počevši od Pećke Patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice i Bogorodice Ljeviške, i za opstanak i ostanak srpskog naroda na njegovim vekovnim ognjištima. U toj časnoj i svetoj borbi država Srbija uživa nepodeljenu molitvenu, moralnu i otadžbinsku podršku SPC“, piše u saopštenju.

SPC je pozvala na sabornost i jedinstvo, „bez ‘pete’ ili ‘šeste’ kolone među nama“.

„Svi zajedno, pozvani smo i prizvani da na delu budemo pravoslavni hrišćani i srpski rodoljubi, zavetni narod Svetoga Save i Svetoga kneza Lazara, prijatelji Božji i prijatelji naših bližnjih, ničiji neprijatelji a to znači – ni neprijatelji svoje Crkve, svoga naroda, svoga bića, svog istorijskog i metaistorijskog naznačenja“, piše u saopštenju Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari