SPC podržava Rusku crkvu u sporu s Ukrajinom

Ostavite komentar


  1. Zašto SPC ne započne korenite reforme u stvaranju Pravoslavne Države Pećke Patrijaršije i tako omogućila eksteritorijalnost na principu papske države Vatikan. Da kao Kopti starešina SPC bude i papa i patrijarh, a sadašnji episkopi patrijarsi, pogotovo makedonsko ohridski arhiepiskop Stefan koji je ipak priznat u narodu makedonskom, ali isključivo Anfilohije koji verski starešina većine crnogorski pravoslavaca, zatim beogradski, zagrebački i dabro-bosanski, na taj način bi bivše republike bile zaokružene, sujete verskih poglavara zadovoljene i sprečile bi da nam pojedini državni lideri poput Mila i makedonsko rukovodstvo kroje crkvene odnose. Sačuvali bi crkvenu imovinu i ponovo vratili središte SPC u Peći. Taj model bi mogla da prihvati i Kijevska Crkva.

  2. A ko to pita SPC za misljenje? Rpc ? Kacavenda? Ovdje se radi o raskolnistvu Rpc od Vaseljenske patrijarsije,tj. o pocetku. Sledeci dogadjaj ce biti sazivanje sabora od strane Rpc i pokusaja da se ona sama postavi za majku pravoslavnih crkvi. I to ce da bude kraj pravoslavlja kakvog smo ga do sada znali.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.