porfirijefoto FoNet Milica Vuckovic

Spasovdan, slava grada Beograda obeležava se u četvrtak, 2. juna, uz Spasovdansku litiju koju će predvoditi patrijarh Porfirije, a ove godine održaće se u znaku molitve za mir, najavili su danas organizatori iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) i pozvali Beograđane da u što većem broju učestvuju.

Na konferenciji za novinare u Svetosavskom domu hrama Svetog Save, episkop šabački Jerotej je naglasio da je u ovim teškim vremenima mir najpotrebniji.

Imperativ i nasušna potreba je da imamo mir i u litiji od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save svi ćemo se moliti da se okončaju ratovi, najavio je episkop.

Ovogodišnji domaćin slave, zamenik gradonačelnmika Beograda Goran Vesić istakao je da Beograd slavi Spasovdan sa prekidima 617 godina, ističući da nije bez razloga despot Stefan Lazarević proglasio Vaznesenje Gospodnje za slavu srpske prestonice.

Imamo čast i obavezu da slavimo Spasovdan i dužno se odnosimo prema svima pre nas koji su učinili nešto za Beograd i našu crkvu, rekao je Vesić.

Kako je rečeno na konferenciji, svi su pozvani, sve stranke, sve verske zajednice i vernici da se okupimo u molitvi za mir, kao odgovor Beograda na iskušenja.

Obeležavanje slave grada počeće u 9 sati liturgijom, sa rezanjem slavskog kolača, u Hramu Svetog Save, koju će služiti patrijarh srpski Porfirije.

Velika spasovdanska litija počinje u 18 sati ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Ulici Kneza Miloša, odakle će se kretati Kralja Milana, preko Trga Slavija gde će biti održana kratka molitva, kroz Bulevar oslobođenja do platoa ispred Hrama, gde će patrijarh služiti molitvu za mir i blagostanje.

U litiji će se nositi svetinje, a litijski krst nosiće olimpijski i svetski šampion, vaterpolista Stefan Mitrović.

U umetničkom delu programa nastupiće dečji hor Čarolija, KUD Abrašević, ansambl „Stanislav Binički“, a program zatvaraju Cane i Veronauksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari