Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu bez ijedne optužnice tokom petogodišnjeg mandata 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Petogodišnji mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu (Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu) ističe sledeće godine (2020), ako je sudeći po ustavnom amandmanu iz 2015. na osnovu kojeg je formirana ova institucija.

U zakonu o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Kosova i EU međutim stoji da će mandat suda biti okončan onda kada Savet Evropske unije o tome bude obavestio kosovske institucije, što tvrde i u samom sudu, piše RSE.

Pred ovom institucijom, iako su ispitivanja učestala, još nema ni jedne optužnice. Iz organizacija ratnih veterana već su počeli da pristižu pozivi budućim institucijama Kosova da odbiju da produže mandat tom sudu, pre svega zato što ga smatraju jednostranim i što će, kako kažu, suditi samo jednoj etničkoj zajednici, dok će srpski zločini na Kosovu ostati nekažnjeni.

Poznavaoci Ustava Kosova ističu da samo novi ustavni amandman može da produži mandat sudu, a politički rukovodioci najavljuju da će to pitanje biti tema diskusije budućeg saziva Skupštine Kosova.

Iz Suda poručuju da nikakvi koraci nisu potrebni za nastavak mandata.

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, koji će, očekuje se, biti mandatar buduće vlade Kosova, u izjavi za RSE navodi da će nova vlada, i on kao novi premijer, po tom pitanju voditi dve diskusije.

„Jedna će biti parlamentarna diskusija o Specijalnom sudu, koji je potrošio više od 100 miliona eura evropskih poreskih obveznika a nije podigao ni jednu optužnicu, a kamoli da je neki proces priveo kraju. Drugo, vodiću razgovore i sa Briselom o ovoj neobičnoj građevini pravde. Na osnovu tih diskusija potom ćemo doneti zasluženu odluku sledeće godine“, rekao je Kurti.

Kurti, čiji je pokret 2015. glasao protiv ustavnih promena za formiranje suda, podseća da je od samog početka bio skeptičan po pitanju pravde koja može da se postigne u tom sudu.

Kako dodaje, Kosovu su umesto specijalnih potrebni „normalni sudovi, normalni procesi i normalna pravda, ali i to da zločinci i rata i mira budu u zatvoru“.

Portparolka Specijalizovanih veća Angela Griep međutim navodi da će mandat suda biti nastavljen onako kako predviđa Zakon o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Kosova i EU, usvojen u Skupštini Kosova, sve dok Savet Evropske unije ne obavesti Kosovo da su sve istrage i svi procesi pred Specijalizovanim većima okončani.

„Stoga, za nastavak mandata nisu potrebne formalnosti ili specifični potezi“, dodala je Griep.

Ova sudska institucija ima mandat za navodne zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druga krivična dela koji se koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. čiji je autor švajcarski senator Dik Marti, a koji su počinjeni u periodu od januara 1998. do decembra 2000.

Pred sudom još nije podignuta ni jedna optužnica dok su istrage i dalje u toku. Petogodišnji mandat suda se upravo pominje u ustavnom amandmanu br. 24 na osnovu kojeg je formiran sud.

Ustav Kosova je najviši pravni akt države dok zakoni i ostali pravni akti moraju biti u saglasnosti sa Ustavom. Paragraf 13 ovog amandmana navodi da će „mandat Specijalizovanih veća i specijalizovanog tužilaštva trajati u periodu od pet (5) godina, osim ako se obaveštenje o prestanku mandata vrši ranije u skladu sa Zakonom br. 04 / L-274“.

Sledeći paragraf ističe da u odsustvu obaveštenja o prestanku mandata, mandat će se nastaviti do obaveštenja o završetku mandata, koje će biti objavljene u skladu sa istim zakonom, i u konsultaciji sa Vladom.

Obaveštenje o prestanku rada se nije desilo jer je sud na samom početku, a pomenuti zakon se odnosi na ratifikaciju međunarodnog sporazuma između Kosova i misije EU za vladavinu prava na Kosovu, a u kojem se ističe da će se rad ove institucije „nastaviti sve do trenutka kada Kosovo dobije obaveštenje od Saveta Evropske unije da je istraga završena, i da su sve procedure sudskog veća koje proizilaze iz tih istraga okončane“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari