Apsolutno nepotrebno i veoma opasno: Sagovornici Danasa nakon objave ruske grupe Vagner da je u Srbiji osnovala centar "Orlovi" 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Ne znam ništa o saradnji kompanije Vagner i „Orlova“, o tome sam saznao iz teksta u Danasu. Vagner i udruženje građana „Orlovi“, po mom mišljenju, nisu kompatibilni, ni po svom formatu ni po oblasti delovanja.

Ali, ukoliko je tačno da su oni našli tačke saradnje za aktivnosti koje nisu u sukobu sa zakonima Srbije, smatram to legitimnim, kaže za Danas Miloš Banđur, doskorašnji narodni poslanik i funkcioner SNS-a, koji se u delu javnosti dovodi u vezu sa Aleksandrom Lisovim, čelnikom „Orlova“.

Paravojna grupa Vagner, čiji je vođa Jevgenij Prigožin bliski saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, objavila je ovih dana na Telegramu da je u Srbiji formiran njihov rezidentni Rusko-srpski kulturno informativni centar prijateljstva i saradnje „Orlovi“. U objavi se navodi da su „‘Orlovi’ štićenici PMC Vagner centra“ i da se „bave informacionim obračunom sa ruskim liberalima koji su došli u Srbiju i tu pokušavaju da sprovode antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda“.

Banđur kaže da su, po njegovim informacijama, „Orlovi“ formirani pre dolaska Rusa u Srbiju zbog rata u Ukrajini, a ne nedavno kako je Vagner saopštio, tako da je „sigurno da nisu stvoreni radi „informacione borbe protiv ruskih liberala koji su došli u Srbiju i odavde kritikuju otadžbinu“. On pretpostavlja da su „Orlovi“ registrovani u Rusiji, kao udruženje građana čiji je fokus „promocija srpsko-ruskog bratstva u obe zemlje“.

„Istina je da sam na nekom Telegram kanalu pročitao negativan stav ‘Orlova’ prema tom soju izbeglih Rusa, ali to je sasvim logično s obzirom na patriotsko opredeljenje i vrednosti koje ‘Orlovi’ promovišu, kaže Banđur. On dodaje da, nažalost, Zapad „ne propušta priliku za optužbe i klevetanje Srbije“, te ocenjuje da će „i ova objava kompanije Vagner, originalna ili fejk, biti maksimalno iskorišćena za klevetanje i pritiskanje Srbije, koja nije ‘ni luk jela, ni luk mirisala'“.

„Reagovanje Ivane Stradner, koja saradnju ruske kompanije Vagner i ruskog udruženja građana ‘Orlovi’ tretira kao saradnju Vagnera i Srbije, predstavlja čistu podmetačinu. Kakve veze država Srbija i njeni organi imaju sa saradnjom ruske kompanije sa udruženjem građana registrovanim u Rusiji, koje se u prošlosti bavilo samo humanim delima, pita se Banđur.

Peter Nikitin, Rus koji živi u Srbiji i koji je bio među osnivačima grupe Rusi. Ukrajinci, Belorusi u Srbiji zajedno, kaže da misli da je ova vest možda i lažna, te da je to reakcija na objavu o skorašnjem formiranju udruženja Rusko demokratsko društvo, u čijem osnivanju i sam učestvovao.

– Izvor te vesti je izgleda Aleksandar Lisov, kanal Orlovi, a oni se bave isključivo širenjem fejk vesti. Otkako sam ja društveno aktivan u Srbiji, šire laži o meni, informacije koje nemaju veze sa realnošću, isto tako i o drugim ljudima sa kojima sam sarađivao, koji su izlazili na proteste. Poenta im je da obeshrabre ljude, a posebno Ruse koji dolaze da žive u Srbiji, da budu na bilo koji način društveno aktivni, kaže Nikitin.

To širenje lažnih vesti verovatno i jeste ono što je Vagner grupa u objavi i opisala kao cilj „Orlova“ u Srbiji, a to je „informativni obračun sa ruskim liberalima koji su pobegli u Srbiju i tamo pokušavaju da sprovode antiruske aktivnosti“.

Međutim, on napominje da je Vagner grupa teroristička organizacija koja je „poznata po tome što ubija ljude“, pa kada pripadnici te grupe kažu da će stupiti u obračun sa nekim, Rusi to automatski shvataju kao pretnju.

– Dakle, tu su Vagnerovci, i to jako obeshrabrujuće zvuči, bez obzira što se piše da je to informacioni rat. To što Vagner čak i samo formalno staje iza Orlova, zapravo pojačava pretnje. A Aleksandar Lisov, koliko ja znam vodi udruženje, to srpsko-rusko društvo, nalazi se u Peterburgu i vodi Telegram kanal koji širi lažne vesti. Za mene je to indikator da je on čovek vezan sa Jevgenijem Prigožinom, u Sankt Peterburgu. Što se mene tiče, to je sve jedna ista mafija, kako god se zovu. ranije se nisu zvali Vagner grupa, jer to ime bilo poznato jedino u vezi sa ratnim i vojnim aktivnostima, a sada Vagner pokušava u Rusiji da dobije neku političku težinu. U svakom slučaju, to su ljudi koji su finansirani od strane Prigožina, ističe Nikitin za Danas.

Rusko demokratsko društvo, kako je saopštilo, okuplja građane Rusije koji su došli u Srbiju, a osuđuju osvajački rat Vladimira Putina i ne žele da žive u vojno-policijskoj diktaturi kakva je postala Rusija.

„Bili su simpatični, gde su sada“?

„Pratio sam „Orlove“ na Instagramu. Sada ih ne vidim, verovatno su pod nekom vrstom restrikcije ili sankcija. NJihove objave su bile simpatične, jer su ih činile fotografije sa događaja u Srbiji ili Rusiji gde njihovi aktivisti ili drugi ističu zastave naša dva naroda i poruke međusobne podrške“, kaže Banđur za Danas.

Dragaš: Vagner je teroristička organizacija

– Ako su ove najave tačne, to je Srbiji apsolutno nepotrebno i čak veoma opasno. Nema ovde govora o nekom prijateljstvu i saradnji, a kamoli o kulturi i informisanju, nego o ulasku opasne ekstremističke grupe koja je u Evropi već označena kao teroristička, komentarisao je vest o aktivnostima Orlova i Vagnera u Srbiji Orhan Dragaš, stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost.

– Za grupu Vagner se traži da se uvrsti na EU listu terorističkih organizacija. Ako i budu aktivni u Srbiji, a ja se nadam da će biti sprečeni, oni će bez sumnje da sprovode nasilje – ne samo prema svojim sunarodnicima, nego i prema građanima Srbije. Ubeđen sam da naši državni organi imaju dovoljno zakonskih mogućnosti i još više odlučnosti da spreče dolazak ekstremista u Srbiju i njihovo delovanje. Kao što suzbijaju delovanje ekstremista i terorista sa, na primer Bliskog istoka, isto treba da važi i za terorističke grupe iz Rusije. Zaustavljanjem pokušaja da se ovakve grupe organizuju u Srbiji, zaštitićemo bezbednost naših građana, a istovremeno pokazaćemo da je Srbija odlučna u borbi protiv ekstremizma i terorizma, jasan je Dragaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari