Spomen na velikana 1Foto: www.wikipedia.org

Skupština Šapca jednoglasno je donela odluku o osnivanju Fondacije „Stanislav Vinaver“ u spomen na velikana srpske književnosti, prevodioca i novinara.

Fondacija će promovisati demokratske vrednosti za unapređenje kulture, umetnosti i obrazovanja. Predviđeno je održavanje tribina, književnih večeri, izložbi, izdavanje časopisa, izradu i realizaciju projekata u oblasti kulture i umetnosti…

Gradonačelnik Nebojša Zelenović ističe da je to dug prema precima i pokoljenjima, da se na ovaj način otvaraju vrata najumnijim ljudima čitave Srbije, i da se time gradi lepši i bolji Šabac. Prošle godine ustanovljeni su „Vinaverovi dani evropske kulture“ koji su obeleženi brojnim manifestacijama, a cilj je da Šabac bude deo Evrope, njenih vrednosti, i mesto susretanja evropskih kultura, jer je Vinaver bio „najevropskiji od svih srpskih književnika i intelektualaca“.

Vinaver je studirao u Parizu filozofiju kod Anri Bergsona, matematiku kod Poankarea, a kao dobrovoljac učestvovao je u Prvom svetskom ratu kao jedan od „Hiljadu trista kaplara“. Posle rata jedan je od najizrazitijih predstavnika srpskog nadrealizma, žestoki polemičar i kritičar. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari