Spomen ploča na mestu gde je kraljica Marija Karađorđević prvi put kročila na tlo Jugoslavije 1Foto - Tatjana Spasojević, Radio Boom 93

Na obali Dunava, nedaleko od ušća Morave, u luci naselja Dubravica nadomak Požarevca, svečano je otkrivena Spomen ploča tamo gde je kraljica Marija Karađorđević prvi put kročila na tlo tadašnje Jugoslavije 1922. godine.

Od tada, pristanište u Dubravici nosi njeno ime a nova spomen ploča postavljena je na inicijativu Udruženja  „Pristanište kraljice Marije Karađorđević“ na mestu nekadašnjeg znamenja koje je pre nekoliko decenija bilo uklonjeno.

Spomen ploču otkrili su Saša Pavlović gradonačelnik Požarevca i Dejan Najdanović predsednik Udruženja „Pristanište  kraljice Marije Karađorđević.

– Ovo je jedan mali čin kojim mi želimo da obeležimo ovaj istorijski događaj, ali takođe ovo nam je i zadatak da u budućnosti ovo mesto pretvorimo u značajan turistički potencijal, rekao je gradonačelnik Pavlović.

Po njegovim rečima, lokalna samouprava se  trudila, što će činiti i ubuduće, da na sve moguće načine pomogne da grad Požarevac izađe na okolne reke – Dunav, Veliku Moravu i Mlavu. Pavlović  je naglasio da su u prošlosti  dobijena sredstva preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  za finansiranje  projekta biciklističke staze.

– Ovi projekti će nam omogućiti da probudimo ovakve lokacije. Kroz edukaciju mladih i budućih pokolenja o istorijskom značaju ovakvih mesta dobićemo na mnogo,  ali i da takođe pretvorimo u veliki turistički potencijal ceo kraj i sve druge lokacije koje Požarevac zaista ima, zaključio je Pavlović.

Inače, na ovom mestu je svojevremeno  postojala i velika rimska luka Margum, nekoliko kilometara uzvodno od Viminacijuma.

Dubravica je bila jedno od najvažnijih pristaništa na Dunavu u devetnaestom veku preko koga su i Karađorđe i Miloš Obrenović izvozili stoku, rakiju i drugu robu u Austriju.

Istoričar dr Miroljub Manojlović  je podsetio da je  kraljica Marija  bila druga  kćer rumunkog kralja Ferdinanda I i kraljice Marije, nećakinje engleskoga kralja Edvarda VII i unuke kraljice Viktorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari