Subotica je prigodnim skupovima tokom dva dana obeležila stotu godišnjicu rođenja Tibora Sekelja, istraživača, avanturiste, jednog od najvećih promotera esperanta i pisca na nekoliko jezika, nekadašnjeg direktora Gradskog muzeja u Subotici i dobitnika nagrade grada za životno delo.

Svečanosti povodom ovog jubileja prisustvovao je i sekretar Evropske Esperanto unije, koja je 2012. proglasila godinom Tibora Sekelja, odajući priznanje ovom svestranom stvaraocu, koji je iza sebe ostavio obimnu beletristiku pisanu samo na esperantu.

Manifestaciji održanoj u Subotici prisustvovali su brojni gosti iz sveta i bivših jugoslovenskih republika, podsećajući na obimno životno delo ovog velikog putnika i humaniste. A u Gradskom muzeju Subotice najavljena je i izložba „Vek Tibora Sekelja“, a na kući u kojoj je živeo postavljena je spomen-ploča.

Tibora Sekelja je teško definisati, jer je bio čovek izuzetno radoznalog duha sa veoma impresivnim i raznovrsnim interesovanjima. Bio je istraživač egzotičnih južnoameričkih predela, putopisac, književnik čiji se opus „prostire“ na nekoliko jezika, jedan od najvećih stručnjaka esperanta, novinar, slikar… Gotovo je prokrstario planetu, živeo među južnoameričkim urođenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari