Sporazum o ukidanju viza sa Kirgistanom 1

Ministri spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i Kirgistana Erlan Abdildajev danas su u Beogradu potpisali sporazum o ukidanju viza između dve zemlje.

Građani će moći da putuju bez viza i to je najbolji način iskazivanja prijateljstva, izjavio je Dačić, dok je Abdildajev ocenio da taj sporazum stvara povoljne uslove za razvoj turizma i biznisa između dve države.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Kirgiske Republike Erlanom Abdildajevom, kojem je uručio pismo za predsednika Soronbaja Žanbekova sa čestitkama za izbor na tu dužnost i pozivom da poseti Srbiju.

Vučić je zahvalio na čvrstoj i doslednoj podršci Kirgizije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i razumevanju za nezavisnu politiku koju se vodi u cilju očuvanja državnih interesa, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Abdildajev je rekao da dve zemlje vezuje duh nezavisnosti i suverenosti i da Kirgizija ne odustaje od čvrste i dosledne podrške Srbiji u vođenju dostojanstvene politike u odbrani principa međunarodnog prava.

Sagovornici su konstatovali da dve zemlje treba da se usredsrede na razvoj ekonomskih odnosa i utvrdili oblasti sa najvećim mogućnostima za saradnju, poput poljoprivrede, prehrambene industrije, kao i energetike.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Republike Kirgistan Erlanom Abdildajevom da je u interesu dve države jačanje bilateralnih odnosa i proširenje saradnje na svim nivoima, naročito u blasti energetike, poljoprivrede i prerađivačke industrije.

Brnabić je istakla da je današnjim potpisivanjem Sporazuma o ukidanju viza učinjen važan korak u produbljenju odnosa dve države, ali da je neophodno uspostaviti redovan dijalog na visokom nivou kako bi se utvrdile sve moguće oblasti saradnje u obostranom interesu.

Na sastanku je zaključeno da postoji prostor za razvijanje trgovinskih odnosa u cilju povećanja robne razmene i investicija, a razmatrana je i saradnja u okviru Evroazijske unije.

Dve vlade će, sa svojim resornim ministarstvima, u budućnosti intenzivnije raditi kako bi se stvorili povoljniji uslovi za poslovanje kompanija i poslovnih ljudi sa obe strane, rečeno je na sastanku.

Premijerka Brnabić i ministar Abdildajev razgovarali su i o mogućoj saradnji u oblasti kulture i obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari