Sporni Vuk Karadžić, Stefan Nemanja, Desanka Maksimović i J.J. Zmaj 1Foto: FoNet/ Slobodan Miljević

Ako je suditi po odlukama Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), od devet osnovnih škola na gradskom području Novog Pazara, samo jednoj ne treba da se menja ime.

I to OŠ „Bratstvo“ u kojoj je većina đaka srpske nacionalnosti. Ostalih sedam su „ustanove od posebnog značaja za obrazovanje bošnjačke zajednice u Republici Srbiji“, pa, shodno tome, treba da promene i imena. Četiri imaju imena po meri BNV, jer se zovu po književnim velikanima i revolucionarima (Meša Selimović, Ćamil Sijarić, Rifat Burdžović Tršo) sa bošnjačkim imenima.

„Sporna“ su imena Vuk Karadžić, Stefan Nemanja, Desanka Maksimović i Jovan Jovanović Zmaj. Saopštenje BNV ponovo je podiglo „prašinu“ u državi i obnovilo stare priče da Vuka Karadžića „proteruje“ Muhamed Hevaiju Uskufi, Stefana Nemanju Kulin Ban, Jovana Jovanovića Ahmed Ali Gurbi…

Nije ovo prvi put da BNV predlaže promenu imena škola. Već je to urađeno sa osnovnom školom u Selakovcu, koja je ime dobila po naselju u kojem se nalazi, ali je proglašena ustanovom od posebnog značaja i dato joj je ime“ Avdo Međedović“, po najvećem bošnjačkom epskom pesniku. Iako je na početku školske 2013/2014, kada je u redovni obrazovni sistem uvedena nastava na bosanskom jeziku, na promenu imena se čekalo tri godine. Nije ni prvi put da se u ovom gradu menjaju imena škola. To je bilo posebno aktuelno devedesetih godina, kada tom vremenu nisu „priličila“ imena po revolucionarima i datumima iz Drugog svetskog rata. To je tada prošlo kao „normalna stvar“, kao što je normalno bilo da škola u prigradskom naselju Dojeviće, posle gotovo pola veka, promeni ime iz „Rastko Nemanjić Sava“ u „Kalifa bin Zajed al Nahjan“, po predsedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Prvi srpski prosvetitelj Rastko Nemanjić Sava je „otišao“ u Deževu, nedaleko od svog mesta rođenja, zaseoka Miščiće, odakle je „proterao“ Aleksandra Stojanovića Lesa, borca iz Drugog svetskog rata.

Ove dve promene su prošle bez ikakvih problema. Zadovoljena je kompletna zakonska procedura, od izjašnjavanja školskih odbora, preko gradskog parlamenta do saglasnosti Ministarstva prosvete. Mnogo se nije komentarisalo, jer je davanje imena školi na Dojeviću po predsedniku UAE, bio „dogovor između dve vlade, Srbije i UAE“. Izgradnju škole, vrtića i dijagnostičkog centra finansirala je vlada UAE, pa je tadašnji premijer Aleksandar Vučić prihvatio inicijativu tadašnjeg ambasadora UAE u Srbiji, da ovi objekti dobiju imena po zvaničnicima te zemlje i glavnom gradu. Ovde se tada komentarisalo da je Vučić „jednim udarcem ubio dve muve – s jedne strane da zadovolji Bošnjake, koji baš nisu srećni da im se škola zove „Rastko Nemanjić Sava“, a sa druge strane da se opravda kod srpskog biračkog tela i da kaže da su donatori dali pare za školu pa neka menjaju ime“.

Ako direktori i školski odbori poslušaju preporuku novopazarska OŠ „Vuk Karadžić“ trebalo bi da dobije ime po autoru bosansko-turskog rečnika iz 17. veka Muhamedu Hevaiju Uskufiju, OŠ „Stefan Nemanja“ po bosanskom vladaru iz 12. Veka Kulinu Banu. Za školu „Jovan Jovanović Zmaj“ namenjeno je ime Ahmed Ali Gurbi, pesnika iz 18. veka, rođenog u Novom Pazaru i pripadnika derviškog reda. I četvrta škola u Novom Pazaru, „Desanka Maksimović“ trebalo bi da promeni ime u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, po bosanskom književniku sa kraja 19. i početka 20. veka.

Tutinske osnovne škole „Aleksa Đilas Bećo“ i „Aleksa Šantić“, po predlogu BNV, trebalo bi da se zovu, prva Ferhad-beg Draga a druga Kadija Gluhavički. Ferhad-beg Draga (Pepić), bio je osnivač i predsednik najuticajnije muslimanske partije između dva svetska rata „DŽemijat“, bio je saradnik Aćifa Hadžiahmetovića-Aćif efendije i radio je na ujedinjenju bošnjačkog, albanskog i turskog naroda. Škola „Aleksa Šantić“ trebalo bi da se zove „Kadija Gluhavučki“, sudiji čijom se zaslugom, u 14. veku, prvi put Tutin pominje u pisanim dokumentima.

I prijepoljske osnovne škole „Vladimir Perić Valter“ i „Svetozar Marković“, BNV je proglasilo od posebnog interesa za obrazovanje Bošnjaka, pa je u skladu sa tim doneta odluka da im se promene imena. Škola „Vladimir Perić Valter“ dobila bi ime po Prijepoljcu Muratu Šećeragiću, koji je u Kraljevini Jugoslaviji bio vrhovni šerijatski sudija i komesar Islamske zajednice (IZ) za Sandžak, Crnu Goru i Srbiju, a posle Drugog svetskog rata bio je poslanik u Skupštini Srbije i zamenik vrhovnog poglavara IZ Jugoslavije. Ime profesora beogradskog Elektrotehničkog fakulteta Rifata Ramovića, predloženo je da dobije prijepoljska škola „Svetozar Marković“.

Ista inicijativa i pre četiri godine

Istu ovakvu inicijativu pokrenulo je, tačno pre četiri godine, BNV u tehničkom mandatu. I tada je bio početak predizborne kampanje za novi saziv veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari