Srbi i Albanci protiv mini hidroelektrana 1Ilustracija Foto: Jovana Zec/Radio Beograd 202 (Arhiva)

Meštani Štrpca iz srpske i albanske zajednice već neko vreme zajednički protestuju zbog izgradnje MHE na reci Lepenac na lokaciji Obe Reke, jer strahuju da će ostati bez pijaće vode, dok novo Ministarstvo infrastrukture i zaštite životne sredine najavljuje formiranje stručne komisije koja će proceniti situaciju na terenu.

Dobrivoje Stevanović iz sela Donja Bitinja, opština Štrpce, izjavio je da nije siguran da li će nova vlada Kosova potpuno zaustaviti izgradnju mini hidroelektrane (MHE) na reci Lepenac, ali ističe da meštani neće odustatajati od tog zahteva, prenosi RTK2.

On je zahtev za obustavu gradnje mini hidroelektrane, sa potpisima svojih sugrađana, u sredu predao novom ministru za infrastrukturu i zaštitu životne sredine Kosova Ljumiru Abdidžkuu.

Na teritoriji Kosova se gradi preko 20 mini hidroelektrana, a nova Vlada Kosova je prošle nedelje odlučila da privremeno suspenduje izvođenje radova i zabrani izdavanje dozvola za izgradnju novih MHE. Zamenik ministra za infrastrukturu i zaštitu životne sredine Avni Zogiani naveo je u pisanoj izjavio za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, da se prethodna Vlada nije pridržavala zakona, te da su u pojedinim slučajevima dozvole za izgradnju MHE izdate za dve različite kompanije za istu lokaciju.

Zogiani dodaje da postoje sumnje da izgradnja MHE šteti životnoj okolini, iako su takve procene trebale da se urade pre početka njihove gradnje. On napominje da će novo Ministarstvo infrastrukture i zaštite životne sredine formirati stručne komisije koje će proceniti situaciju na terenu, napominjući da je dokumentacija oko izgradnji MHE konfuzna. “Insistiraćemo na sveobuhvatnoj proceni situacije, jer jednostavno sumnjamo u nesprovođenje zakona”, kaže Zogiani i dodaje da su se meštani žalili da su izvođači radova premašili i ovlašćenja iz građevinskih dozvola.

Inače, MHE na lokalciji Obe Reke u Štrpcu gradi komapnija Matkos group, koja je dozvolu dobila od opštine Štrpce, na čijem je čelu Bratislav Nikolić iz Srpske liste. Prema ranijim saznanjima, Skupština opštine Štrpce je dozvolu za igradnju MHE izdala još 2013. godine, pa je 2016. sa iste instance naloženo obustavljanje radova na neodređeno, nakon čega je kompanija Matkos group ponovo dobila dozvolu za izgradnju MHE na reci Lepenac.

Nakon odluke nadležnog Ministarstva da privremeno obustavi radove na izgradnji MHE, kompanija „Matkos Group“ je najavila je da će poslati Kosovo na londonsku arbitražu ukoliko nastavi da ometa energetska ulaganja na Kosovu. Zamenik ministra Avni Zogiani je rekao da ovakva reakcija kompanije „Matkos Group“ samo pokazuje da nešto nije redu sa izgradnjom te MHE.

Radojica Mrđinac iz Štrpca je jako skeptičan kada je u pitanju odluka nove Vlade Kosova da privremeno suspenduje radove na izgradnji mini hidroelektrana na čitavoj teritoriji Kosova. ”Sve cevi su i dalje tu, oni vuku te cevi, pripremaju se za nastavak”, kaže Mrđinac za Radio Kosovo 2 i dodaje da očekuju sastanak sa predstavnicima Ministarstva. I Dobrivoje Stevanović iz Štrpca strahuje da će se radovi na izgradnji MHE uskoro nastaviti.

On napominje će meštani opštine Štrpce i dalje pokušavati da ospore dozvolu koju je opština izdala kompaniji Matkos Group za izgradnju mini hidroelektrana. Besim Dobruna, stručnjak iz oblasti ekologije i bivši zvaničnik u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, tvrdi da nijedna hidroelektrana na Kosovu nije izgrađena po zakonu o zaštiti životne sredine, koji je stupio na snagu 2004. godine.

On objašnjava da Zakon o vodama nalaže da se za svaku izgradnju hidroelektrane moraju dobiti dve dozvole: jedna za korišćenje vode, a druga je u vidu ugovora o koncesiji za korišćenje prirodnih resursa. On napominje da su izgradnje MHE nelegalne jer kompanije koje ih grade nemaju u svom valsništvu parcele na kojima se radovi izvode. Dobruna ocenjuje i da su mini hidroleletrne nepotrebne jer su štetne po životnu sredinu a prozivode malu količinu električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari