Srbi optimističniji od Hrvata i Slovenaca 1

Druženje sa porodicom i prijateljima bilo van kuće ili kod kuće je prva stvar koju će građani Hrvatske, Srbije i Slovenije da urade kada se epidemija završi, pokazalo je istraživanje Mediana grupe o aktuelnoj situaciju u ove tri države, kao i šta njihovi stanovnici misle o tome kada će se život normalizovati, i koje su njihove želje nakon toga.

Prema nalazima istraživanja, građani Slovenije i Hrvatske su nešto manje optimisti od građana Srbije. Naime, više od polovine stanovnika ovih država veruje da će trebati više od tri meseca da se život vrati u normalu nakon završetka epidemije. Među stanovništvom Srbije još uvek ima onih koji koji veruju da će se situacija normalizovati u periodu od mesec dana, njih 18 odsto ili najkasnije u periodu od dva meseca, njih 17 odsto.

Ne iznenađuje da nakon više od mesec dana rigoroznih mera i samoizolacije, skoro polovina stanovnika Hrvatske i Srbije prvo što želi da uradi kada se život bude normalizovao, jeste druženje sa porodicom i prijateljima van kuće.

To želi 49 odsto stanovnika Srbije i 47 odsto stanovnika Hrvatske. Sa druge strane, 46 odsto građana Slovenije želi da se druži sa porodicom i prijateljima kod kuće. Poseta frizeru i kozmetičaru je sledeća stvar kojoj žele da se posvete stanovnici sve tri države. Nešto više Srba u odnosu na Hrvate i Slovence planira da rezerviše letnji odmor.

Ispitanici su odgovarali i na pitanje hoće li neke navike stečene tokom epidemije nastaviti da upražnjavaju i nakon završetka izolacije. Odgovori su interesantni, pa će 42 odsto ispitanika Slovenije više pažnje posvetiti higijeni, posebno rukama, a oko petina će više pažnje posvetiti higijeni u kući. Slično je i u Hrvatskoj, dok će u Srbiji više pažnje biti posvećeno higijeni u kući, a zatim i ličnoj higijeni.

Zanimljiv je i podatak u vezi sa pripremom obroka u kući, čak trećina građana Slovenije planira tome da posveti više vremena u budućnosti.

U Srbiji i Hrvatskoj četvrtina građana tvrdi da će više pažnje obraćati na zdravu ishranu. Izolacija će očigledno ostaviti trag i na naše radne i slobodne navike – nešto više od petine stanovnika Srbije namerava da više vremena posveti čitanju knjiga, dok 16 odsto kaže da će težiti da radi na daljinu u budućnosti.

Istraživanje je sprovedeno između 10. i 11. aprila u Hrvatskoj i Sloveniji, i između 13. i 14. aprila u Srbiji, korišćenjem online (CAWI) metode pomoću Web Panela. U istraživanju je učestvovalo 1.589 osoba starosti 18 i više godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari