Srbija 21. od 50 zemalja na koje se apeluje da smanje potrošnju mesa

Predsednici država pozvani da većim porezom na meso i mlečne proizvode smanje ispuštanje gasova sa efektom staklene bašte

Ostavite komentar


  1. Srbija troši meso koje zemlje EU moraju da unište, pa se neko setio da se to meso može dobro unovčiti u Srbiji. Ali drago mi je da smo u navedenoj tabeli ispred Hrvata.

  2. Nikada nije dokazano da ljudski organizam može da se razvija na isključivo biljnoj hrani. Zapravo, takva ishrana omogućava samo puko preživljavanje organizma. Ovo je samo novi pristup staroj priči o „jadnim životinjama koje se gaje da bi bile pojedene“, „sirotim kokama nosiljama“ i tome slično. Neka hrane svoju decu zrnevljem i sojinim mlekom od prve godine života, moja će jesti ono što je predviđeno za ljude.

  3. Velika potrošnja životinjskih proizvoda jedan je od glavnih uzroka raširenih bolesti životnog stila kao što su gojaznost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

    Raznovrsna i uravnotežena biljna ishrana može pomoći da se minimizira rizik od razvoja ovih bolesti.

    U svom pozitivnom radu na tu temu, Akademija za nutricionistiku i dijetetiku piše da je dobro isplanirana veganska (kao i vegetarijanska) dijeta pogodna za sve faze života, uključujući trudnoću, dojenčad, detinjstvo i adolescenciju. Prema tome Sasa niste u pravu.

    Dalje, biljna ishrana smanjuje rizik od prehrambenih bolesti od salmonele i drugih bakterija, kao i izloženost toksinima iz okoline.

  4. I dok biraju proizvode u prodavnici, kupci ostave upaljena kola. Malopre pitah poznanika zasto, kaze, jeftin je gas, sta ga briga…

  5. Zanimljivo je da na listi nema SAD. Ili ne smeju da ih stave ili zaista masovno podmeću modifikovanu soju u hamburgere.

  6. @Bez ubijanja molim Zaboravljaš da je danas nemoguća biljna proizvodnja bez upotrebe velike količine hemije. Te bajke o organskoj proizvodnji zaboravite. Nema dovoljno radnika za tu proizvodnju a prinosi su mali. A bez organskog đubriva nema roda, znači opet je potrebno uzgajati te životinje od kojih se koristi meso i mleko čak više nego sada jer se veštačko đubrivo nesme koristiti. Znači, proizvodnja hrane je vrzino kolo, ne možeš i jare i pare tj da ima dovoljno hrane (naročito zdrave) i zdravu životnu sredinu.

  7. Ugljen od životinja.Ne verujem šta čitam.To su uvek bile korisne životinje za eko sistem i eko lanac.Ako nema njihovih prirodnih stajnjaka nema ni bujnije vegetacije samim tim i zelenila. Koliko je je samo nekada bilo sitne stoke…

  8. Bez ubijanja molim.
    Niste u pravu, covek je svastojed. Zubi sve govore.
    Mozak mu se razvio upravo zbog prvo lesinarenja ubijenih zivotinja od strane predatora gde je kozumirao kostanu srz i ostatke i tako uticao na rast mozga i evoluciju unoseci proteine i itd..

  9. Tuzno je citati ove komentare. ovo je sve rezultat stogodisnje zaostalosti Srbije od svetskih tokova, a mediji imaju najvise udela u tome. Niko nista ne prenosi o tome sta se desava u svetu, mediji su izrazito anti veganski i anti animal raspolozeni i to ce im svima doci na naplatu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.