Srbija da poboljša obrazovanje na manjinskim jezicima 1Ilustracija Foto: Pixabay/ Wokandapix

Srbija je ostvarila napredak u obuci nastavnika za nastavu na manjinskim jezicima, ali zabrinjava postojanje relativno visokih pragova za formiranje manjinskih odeljenja kao i ukidanje predškolske nastave na romskom jeziku, navodi se u danas objavljenom izveštaju ministarskog komiteta Saveta Evrope.

U izveštaju se navodi da je napredak ostvaren i u objavljivanju udžbenika, radio i televizijskim emisijama i brojnim kulturnim aktivnostima na manjinskim jezicima.

Manjinski jezici su najprisutniji u programima u Vojvodini, piše u izveštaju, ali da privatizacija medija sveukupno smanjuje količinu programa na manjinskim jezicima na lokalnom nivou.

Takođe, u praksi se retko koristi mogućnost korišćenja manjinskih jezika pred sudovima ili u administraciji. Izuzetak od toga je, ponovo, Vojvodina.

Navedena je i potreba za jačanjem Nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Srbiji je preporučeno da kao pioritetna reši pitanja odgovarajuće nastave romskog i ukrajinskog jezika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, i proširi učenje nemačkog, češkog i drugih jezika.

Preporuke su date i u pogledu omogućavanja emisija na manjinskim jezicima, upotrebe tih jezika u pravosuđu i administraciji, jačanje nacionalnih saveta nacionalnih manjina i promovisanja svesti i tolerancije u srpskom društvu prema manjinskim jezicima i kulturi kao sastavnom delu nasleđa Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari