"Srbija gubi talente, Evropi i SAD je poklonila milijarde"

Ostavite komentar


  1. Niko nema razloga da se ljuti. Serbia je siromašna i bedna, pa svi traže koru hleba tamo gdje je ima, u inostranstvu. Iz serbie ne odlaze samo mladi stručnjaci, odlaze svi koji mogu, čak i nekvalifikovani, ali njih niko ne primecuje.

  2. 1.-Zakon o radu RSrbije i platni razredi kojima se vrednuje radno mesto (zvanje), a ne skolska sprema (znanje). 2.-sto se Zakonom o radu RSrbije bukvalno SPRECAVA da svi sa LEGALNIM diplomama srednjih strucnih skola, fakulteta i PhD dobiju / imaju radna mesta i primanja adekvatna njihovoj skolskoj spremi.

  3. To je potpuno logicno u Srbiji.Ovoj zemlji nikada nisu bili potrebni pametni,mladi i uspesni,zato sto su na vlasti uvek bili najgori,poluskolovani,beskrupulozni i ljudi koji ne prezaju ni od cega.
    A takvima pametni i sposobni nisu potrebni.

  4. U Srbiji od drugog svetskog rata vlada negativna selekcija.To mnogi ne vide(neskolovani), a oni koji vide(skolovani), njih je malo.Pojedinci imaju licnu korist i uticaj da se to ne promeni.Njihova deca takodje odlaze, ali na velika vrata u zapadnu Evropu ili Ameriku.

  5. Šta, staro-novi političari bi hteli "stručnjaka" s odnosm plata 1:2
    Nije moguće da budeš stručnjak pod takvim uslovima, zašto? Pa zato što moraš da bi preživeo da se baviš sa desetina poslova i poslića (da bi prežive s porodicom) koji nemaju ama baš nikave veze sa tvojom strukom.
    Znači kad u Srbiji bude odnos plata, na primer, 1:10 ili tome slično to bi bio prvi korak ka ozdravljenju struka. Drugi isto tako važan korak je da Srbija ne bude kao do sada (1990-2017) "poligon rata", "ratne mržnje", kolektivističko društvo…..bez stabilnog građanskog društva nema struka i stručnjaka, jer za to je potrebno dugoročno planiranje.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.