Srbija jedina u ovom delu sveta gde je pušenje u kafićima dozvoljeno: Ko brine o dve trećine građana koji su nepušači? 1Foto: Shutterstock/fongbeerredhot

U najmanje tri navrata u poslednjih 12 godina pokušavano je da se zakonom zabrani pušenje u ugostiteljskim objektima.

Nijednom takav predlog „nije prošao“, a kako kaže Goran Zarić, iz organizacije Oxigen Srbija, koja se zalaže za izmene zakona, razlog je činjenica da nije postojala ni podrška građana za takvu meru a ni politička volja.

U međuvremenu Srbija je ostala jedina zemlja u ovom delu sveta u kojoj je pušenje u kafićima i restoranima dozvoljeno, što je, kako kaže ministarka zdravlja Danica Grujičić, „sramota“.

Ona najvaljuje izmene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i drakonske kazne za one koji ne poštuju zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

– Zakon je završen, sada ide na zakonodavstvo da se uskladi sa ostalim zakonima i da se vidi da li neke članove treba menjati. Ono što je važno je kaznena politika, koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi. Ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti“, istakla je Grujičić odgovarajući na pitanje novinara N1 o inicijativi za zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

Goran Zarić podseća da kada je prvobitno 2010. odlučivano o Zakonu o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu postojala mera da se zabrani pušenje u ugostiteljskim objektima, ali da se odustalo. Slične inicijative postojale su i 2015. i 2021. godine, ali Zakon nije promenjen.

– Pokazalo se da su nedostatak podrške u društvu i nedostatak političke volje sprečili ministarstvo i nadležne institucije da donesu izmene zakona – navodi Zarić.

On kaže da očekuje i da se nada da će epilog sadašnjih najava o izmenama zakona biti drugačiji.

– Dve trećine građana u Srbiji su nepušači. Ako se vodimo time da pušači imaju pravo da uz kafu zapale cigaretu u javnom prostoru, to znači da ne vodimo računa o većini građana kojima se uskraćuje pravo na čist vazduh. Uz to, zabrana pušenja u zatvorenim objektima bi čak smanjila izloženost pušača štetnim supstancama. Posebno je važno pri tome da imamo na umu decu i mlade koji ne mogu da donose odluke o svom zdravlju, već to radimo mi odrasli. Na kraju zaposleni u ugostiteljstvu su jedini koji nisu kao ostali zaposleni zaštićeni od duvana – navodi sagovornik Danasa, dodajući da izbacivanje duvana treba da bude zasnovano na dobroj edukaciji i informisanosti, te da su to oblasti u koje bi trebalo dodatno ulagati.

Upitan o prigovorima ugostitelja da se još uvek nisu oporavili od kovid krize i da bi ovakva mera predstavljala dodatno opterećenje za njih, Zarić ističe da nije neuobičajno da se zakon donese a da se njegova primena odloži na neki period.

– To se desilo u BiH, koja je zakon donela prošle godine a počeće da ga primenjuje u maju ove godine. Zakon može da ostavi neko vreme da se i ugostitelji i svi građani prilagode i sažive sa novom merom, koja ipak nije tako dramatična kako nam se čini. Ako ste pušač, možete tih nekoliko sati koliko provedete u lokalu da se strpite ili na kraju da izađete napolje. Mi kao zemlja ne razmatramo mere zabrane pušenja na otvorenom – kaže Zarić.

Mediji su objavili da najnovije izmene zakona podrazumevaju i zabranu upotrebe elektronskih cigara, a Zarić kaže da to može samo da pozdravi.

– U drugim zemljama ograničena je upotreba ovakvih proizvoda, posebno zato što su ugrožene mlađe generacije, tinejdžeri. Ovi proizvodi se promovišu kao manje štetni ali ne bez rizika, jer ne postoji dovoljno kontrole ni standardizacije u proizvodnji – zaključuje Zarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari