Srbija na 24. mestu po LGBT pravima u Evropi 1Foto: 42 North

Udruženje Da se zna! objavilo je na svom Fejsbuk profilu da je po istraživanju organizacije ILGA EUROPE, Srbija na 24. mestu u Evropi po pravima LGBT+ osoba.

ILGA EUROPE, naveća krovna LGBT+ organizacija u Evropi, ujedno i jedna od najstarijih, nedavno je izdala svoj Godišnji pregled LGBT+ prava na području Evrope i Centralne Azije.

Ovaj pregled analizira sva dešavanja na polju LGBT+ prava u državama koji su se desili od januara do decembra 2021. godine, a na osnovu prispelih podataka radi se i rangiranje država, tzv. “Dugina Evropa”.

Od 49 analiziranih država, Srbija se našla na 24. mestu ispred Kosova, Severne Makedonije i Albanije u region Zapadnog Balkana.

Ipak, iz Da se zna! ukazuju da ikao je “Dugina Evrope” korisno štivo za praćenje trendova kojima se države kreću u pogledu LGBT+ prava, ove podatke treba uzeti sa rezervom, budući da se obradom podataka može doći i do obmanjujućih zaključaka, te je tako Crna Gora na listi rangirana ispred Holandije i Islanda.

“Ponosni smo jer je u Godišnjem pregledu prepoznat trud Da se zna! u sferi mapiranja i dokumentovanja protiv pravnih incidenata, kao i pri promeni Pravilnika kojim se određuju kriterijumi i uslovi za davanje reproduktivnih ćelija i embriona”, ukazuju iz Da se zna!.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari