Srbija pala na 93. mesto na rang listi Reportera bez granica 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Srbija je pala za tri mesta na rang-listi slobode štampe Reportera bez granica u 2020. i sada se nalazi na 93. poziciji. Iza nje su u regionu sada samo Crna Gora (105) i Bugarska (111). Nemačka je na 11. poziciji.

U obrazloženju za Srbiju, između ostalog, se navodi da je posle šest godina pod vođstvom Aleksandra Vučića, prvo kao premijera, a potom predsednika, Srbija postala zemlja u kojoj je često opasno biti novinar i gde lažne vesti postaju sve vidljivije i popularnije alarmantno.

„Broj napada na medije naglo je porastao, dok zvaničnici sve više koriste zapaljivu retoriku protiv novinara. Neki hrabri novinari i dalje pokrivaju opasne teme poput kriminala i korupcije. Međutim, zbog velike koncentracije medijskog vlasništva u zemlji, njihove priče su obično dostupne samo na internetu“, navodi se u obrazloženju.

U obrazloženju Reportera bez granica navodi se da su mnoga ugrožavanja rada novinara na Balkanu ostala nekažnjena. Posebno se apostrofira da slučaj novinara Milana Jovanovića, u čijoj je kući u Grockoj 2018. podmetnut požar dok su on i njegova supruga spavali unutra, još nije dobio svoj sudski epilog.

„Dogovor između političara i medija, široko rasprostranjene lažne vesti koje tolerišu vlasti, kao i maltretiranje uzbunjivača, Aleksandra Obradovića, takođe ostaju veliki izvor zabrinutosti“, navode Reporteri bez granica na svom sajtu.

Najbolje plasirana Norveška, a u regionu Slovenija

Od zemalja regiona najbolje je, kako prenosi Dojče vele, plasirana Slovenija (32. mesto, prošle godine bila je 34.), a zatim Rumunija koja je pala za jedno mesto na 47. poziciju.

Bosna i Hercegovina se popela za čak pet mesta na rang listi i sada je 58. Odmah iza nje, na 59. mestu, je Hrvatska koja je takođe za pet mesta skočila na rang-listi Reportera bez granica. Grčka je ostala na 65. mestu, Kosovo se popelo sa 75. na 70. mesto rang-liste, a Albanija pala za dve pozicije, na 84. mesto.

Severna Makedonija je na 92. mestu, s tim što je to skok za tri pozicije u odnosu na prethodnu godinu.

Odmah iza nje, na 93. mestu, je Srbija koja je međutim pala za tri pozicije.

Iza Srbije su, iz regiona, Crna Gora (pad za jednu poziciju, na 105. mesto), kao i Bugarska, koja je ostala na 111. mestu. Od evropskih zemalja, iza njih su samo još Rusija (149), Belorusija (153) i Turska (154).

Najbolje plasirane, kao prošle godine su Norveška (1), Finska(2) i Danska (3). Nemačka je popravila svoj rang za dve pozicije i sada je na 11. mestu.

Pri samom dnu rang-liste Reportera bez granica su Iran (173) i Kina (177), a na poslednje tri pozicije nalaze se Eritreja, Turkmenistan i Severna Koreja (180).

Narednih deset godina presudne

Sledećih deset godina biće „odlučujuća decenija“ za slobodu medija u svetu, saopštila su Reporteri bez granica.

Pandemija korona virusa ističe i pojačava mnoge krize koje ugrožavaju pravo na slobodno izveštavanje, nezavisne i pouzdane informacije, navodi se u godišnjem izveštaj o situaciji u medijima u svetu.

„Kako će izgledati sloboda informisanja, pluralizam i pouzdanost 2030? Odgovor na to pitanje utvrđuje se danas“, smatra generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar.

Postoji jasna povezanost između suzbijanja slobode medija kao odgovora na pandemiju korona virusa i rangiranja država na listi RSF.

Kako navodi ova organizacija, i Kina koja je na 177. mestu i Iran koji je na 173. cenzurisali su u značajnim razmerama epidemije korona virusa u svojim zemljama.

U Evropi, mađarski premijer Viktor Orban doneo je „korona virus zakon“ koji uvodi kazne do pet godina zatvora zbog lažnih informacija.

To je, prema oceni RSF, potpuno nesrazmerna i prisilna mera. Mađarska je na 89. mestu rang liste RSF.

RSF od 2002. godine objavljuje rang listu 180 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.