Srbija po indeksu percepcije korupcije na 96. mestu, najslabiji rezultat drugu godinu za redom 1Foto: Stanislav Milojković

Srbija je po indeksu percepcije korupcije na 96. mestu od 180 zemalja i teritorija, sa indeksom 38, zabeleženim drugu godinu zaredom, što su ujedno i njene najniže dosadašnje ocene, pokazao je Globalni indeks percepcije korupcije 2021 koji je danas objavila organizacija Transparensi internešenal (Transparency International, TI).

Srbija nije zabeležila napredak i sa 38 poena, isto kao i prethodne godine, ostaje na svom najnižem rezultatu od 2012. od kada su podaci uporedivi.

Srbija 96. mesto deli sa još pet zemalja Argentinom, Brazilom, Indonezijom, Lesotom, i Turskom.

Srbija i druge zemlje sa Zapadnog Balkana svrstani su u region istočne Evrope i centralne Azije.

Zemlja se više ne smatra demokratijom već hibridnim režimom i vlada je postala ozloglašena po jakom uticaju na medije, uznemiravanju nezavisnih kritičara i držanju nefer izbora, navodi se u izveštaju.

Nedostatak transparetnosti vlade oko glavnih stranih investicija izaziva rasprostranjenu zabrinutost, što se odražava na nedavni talas javnih protesta protiv spornog projekta istraživanja litijuma.

Pokret na nivou zemlje primorao je predsednika i njegovu vladajuću Srpsku naprednu stranku da izmeni zakon o referendumuma i povuče zakone koji bi olakšal državi da ekspropriše zemlju.

Ukazuje se da je širom Zapadnog Balkana i u Turskoj, koja ima indeks 38, koncentracija vlasti u rukama autokratskih vođa i njihovih partija podrivala je sudsku nezavisnost što pomaže da se održi to zarobljavanje države.

Navodi se da su širom regiona istočne Evrope i centralne Azije autoritarne vlade špijunirale, zastraživale i napadale aktiviste, novinare, opozicione vodje i obične gradjane.

Samo tri zemlje u regionu imaju indeks iznad globalnog proseka od 43, a to su Gruzija sa 55, Jermenija sa 49 i Crna Gora sa 46.

Vlade ovog regiona, navodi se, koristile su kovid-19 kao pretekst da dalje suzbiju kritične glasove, usvajale su restriktivne zakone, gušile slobodu govora i pristup informacijama i podrivale nezavisno sudstvo.

Na Zapadnom Balkanu Crna Gora ima indeks 46, Severna Makedonija i Kosovo 39, Bosna i Hercegovina i Albanija 35.

Slovenija je na 41. mestu sa indeksom 57, a Hrvatska na 63. mestu sa indeksom 47.

Indeks percepcije korupcije rangira 180 zemalja i teritorija širom sveta prema pokazanom nivou korupcije u javnom sektoru, a rezultati se pokazuju na skali od nula, što označava visoku korupciju do 100 kada je reč o vrlo čistoj zemlji ili teritoriji po pitanju korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari