Srbija zajedno sa RS gradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama 1Foto: Wikipedia/Bern Bartsch

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici dopunjen Zaključak kojim je Vlada odlučila da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama.

Ovim dokumentom je, kako se navodi u saopštenju Vlade, predviđeno da u zajedničko upravljačko telo bude uključen i patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Memorijalni centri biće izgrađeni u Donjoj Gradini, kao mestu stradanja na kojem su sprovođene egzekucnje, zlostavnjanje zatočenika i zarobljenika logora Jasenovac, kao i u Beogradu, glavnom gradu Republike Srbije, čime bi se, kako se navodi u saopštenju, obezbedilo trajno sećanje na žrtve genocida i stradanja u Drugom svetskom ratu.

Članovi Vlade usvojili su Program finansijske podrške, mere i aktivnosti u oblasti očuvanja i jačanja odnosa Republike Srbije i dijaspore kroz podršku udruženjima dijaspore, regiona i matične države u 2023. godini, sa ciljem očuvanja srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona.

Za sprovođenje ovog programa, koji bi kroz afirmaciju i prezentaciju privrednog potencijala zemlje trebalo da podstakne mlade u dijaspori i regionu da se vrate u Srbiju, obezbeđeno je 79 miliona dinara, navode iz Vlade.

Na sednici je usvojen Zaključak o prihvatanju polaznih osnova Plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. godine, sa projekcijama do 2030. godine koji definiše ciljeve u svim oblastima energetike: proizvodnja električne energije, prenosna i distributivna mreža, sektori gasa i nafte, energetska efikasnost, kao i pretpostavke za njihovo ispunjavanje.

Dokument je rezultat zajedničkog rada nadležnih državnih organa na osnovu kojeg je urađena prioritizacija projekata i date smernice za izradu Strategije razvoja energetike, koja će biti predmet javne rasprave i usvajanja do kraja 2023. godine.

Na listi prioriteta su ključni projekti u svim oblastima resora sa jasnim vremenskim planom u pogledu toga koji projekti treba da se realizuju do 2030. godine, a koji su deo dugoročnih planova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari