Agencija Njuz, Rusija tudej, makedonska Večer, hrvatski portali i niz drugih svetskih agencija u Africi i Aziji već danima pišu hvalospeve o podvigu Dragana Stevića, koji je tokom odmora i lepe pijanke uz plažu u Šarm el Šeiku ubio neman(!), ajkulu koja je povredila četvoro i usmrtila jednog turistu. Zver je savladana u rano jutro, sredinom decembra, kada je jedan srpski turista skočio na ajkulu sa litice nedaleko od plaže, saopštilo je Ministarstvo turizma Egipta, izražavajući veliku zahvalnost jer je spasena turistička sezona.


Međutim, osim fantastičnog sadržaja, neverovatan je i izvor ove vesti – srpski internet sajt njuz.net – vesti u ogledalu, koji se tokom svog kratkog postojanja od nekoliko meseci već „proslavio“ ne samo po duhovitosti, nego po iznenađujućem medijskom uticaju. Čak su i domaći mediji pojedine „vesti“ sa tog sajta uvrstile u svoju ozbiljnu produkciju, verovatno ne obrativši pažnju na druge naslove poput „Jelena Karleuša kandidat za Ninovu nagradu“ i slične. Ovaj doprinos eri internet „novinarstva“ (čiji je naziv u konvencionalnom žurnalizmu novinarska patka) u slučaju „ajkule“ tako je rezultirao planetarnim širenjem priče čiji je autor i potpisan – Nenad Milosavljević, ali sa različitim detaljima, već kako to biva da se prilikom prenošenja vesti dešavaju „gubici“ u prevodu.

Tako ima neslaganja u opisu samog događaja. TV Rusija tudej navodi da je pijanka bila u gradu Šarm el Šeiku u kasnim popodnevnim satima, te da je pijani Srbin došao na plažu da se osveži, uzeo skejt bord i počeo da surfuje, kada je naleteo na golemog morskog ubicu, pao i aterirao kolenima pravo na glavu ajkule – i usmrtio je. Ne stoji da su protestovali iz udruženja za zaštitu životinja, posebno retkih vrsta…

Agencije citiraju u Stevićevog druga do koga su došle, a radi se o Milovanu Ubiparipu (27), koji se brže otreznio, pa kaže da se seća da su u jednom trenutku odlučili da prošetaju, nakon čega je savladana ajkula.

I makedonski izvori pišu o „događaju“ iznoseći detalje:

– Izašli smo iz jednog noćnog kluba nešto pre četiri ujutru, već je bila zora, i odlučili da prošetamo pre spavanja. Ta litica nam je delovala interesantno još prethodnih dana, ali nikako nismo stizali da se popnemo gore. Došli smo do ivice, fotografisali mobilnim telefonom krajolik, a Dragan je u jednom trenutku rekao „Drži ovo pivo i gledaj sad!“, uhvatio zalet i skočio sa litice. Nisam mogao ni da pokušam da ga sprečim. Kad sam stigao do ivice, video sam ga u moru kako pliva i viče nešto, ali ništa nisam razumeo. Ispostavilo se da je pao na nešto mnogo tvrđe od vode i uganuo članak na levoj nozi. Nismo ni sanjali da je u pitanju bila ajkula. Saznali smo to jutros iz novina – ispričao je navodni Ubiparip za Njuz, a preneli mediji.

Njujork post naglašava da je vredna ajkula od jačine udarca potpuno neupotrebljiva čak i za Prirodnjački muzej, koji je bio zainteresovan. Ističu u prvi plan da jer srpski turista postao heroj Egipta iako je slučajno, u pijanstvu, ubio ajkulu. Naglašavaju detalje sa noćnog provoda u kome je učestvovao Dragan Stević sa nekoliko devojaka, kada je odlučio da se osveži u Crvenom moru te naleteo na predatora koji je terorisao turiste nedeljama.

Navode da je zubatog morskog ubicu ubio trenutno, pa ističu da je u ovom delu Egipta prava erupcija radosti zbog tog događaja.

Rusija Tudej iznosi da je srpski turista bio pijan i nemilosrdan te da su oštećenja na lobanji predatora bila velika, a da se prema obdukciji navodi da je to bio udarac laktom. Dodaju još da turista, zbog omamljenosti, nije bio u potpunosti shvatio šta se dogodilo, ali potvrđuju da je sada na lečenju sa dijagnozom – trovanje alkoholom, ali i da ima lakše povrede lakta.

Tek sledećeg jutra egipatska policija je „utvrdila“ šta se dogodilo, kada je pronašla mrtvu ajkulu na plaži (vidi fotografiju). Upravo je ta morska nevolja kriva za ranjavanje četvorice Rusa i jedne Nemice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari