Srećko Horvat o politikama mira u poznom kapitalizmu 1Srećko Horvat Foto: N1

Pod programskim lukom “Tvrđava mira” Novi Sad – Evropska prestonica kulture, u Novom Sadu u Kreativnom distriktu u Kineskoj četvrti, već tri dana traju različiti umetnički i tribinski programi u kojima se pokreće dijalog domaćih i evropskih mislilaca o potrazi za Evropom mira.

Večeras počinje i Festival pomirenja u organizaciji Filozofskog fakulteta, koji će, do ponedeljka, 27. jula, ugostiti brojne intelektualce iz Evrope, a već večeras će jedan od učesnika programa biti Srećko Horvat, filozof i politički aktivista iz Zagreba.

Kroz različite stavove, viđenja i sučeljavanja, profesori, naučnici i intelektualci otvaraju pitanja koja se tiču iskustva života u konfliktnim i postkonfliktnim evropskim zonama, borbe za prava žena u različitim oblicima patrijarhata, odnosa društvenih institucija i medija prema pitanju žrtava i politikama pomirenja, ali i brojnih drugih velikih tema o kojima će biti reči na Festivalu pomirenja u Novom Sadu.

Pored Filozofskog fakulteta u organizaciji festivala učestvovali su i regionalni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Austrijski kulturni forum i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Večeras će, prvog dana Festivala, publika imati priliku da čuje predavanje i diskusiju Srećka Horvata i Davida Adlera,  političkog ekonomiste iz Los Anđelesa, na temu Politike mira u poznom kapitalizmu. Početak programa je zakazan za 21 sat.

Srećko Horvat o politikama mira u poznom kapitalizmu 2.

Srećko Horvat je bio jedan od osnivača Subversive Festivala u Zagrebu, a zajedno s Janisom Varufakisom osnovao je DiEM25 – Pokret za demokratizaciju Evrope.

Niz godina vodi Filozofski teatar u Hrvatskom narodnom kazalištu, koji je gostovao u Narodnom pozorištu u Beogradu i Bitef pozorištu. Dugi niz godina sarađuje sa Bitef festivalom.

Prvi put u žižu interesovanja javnosti došao je zahvaljujući uverljivo argumentovanoj knjizi Protiv političke korektnosti. Od tada je napisao više od petnaest knjiga, prevedenih na petnaest jezika i svojim delovanjem postao jedan od važnijih intelektualaca u Evropi. Njegovi tekstovi su objavljivani u Gardijanu, Njujork tajmsu, Špiglu i drugim vodećim svetskim medijima.

U nedelju će na Festivalu pomirenja, od 21 sat, biti prikazan film Muškarci ne plaču, nakon kojeg se organizuje razgovor sa autorom filma i stručnjacima koji su i sami ratni veterani, ali su i pružali psihološku pomoć ratnim veteranima za vreme i nakon sukoba devedesetih.

Takođe, sutra će biti održan okrugli sto Između zajedničke istorije i konfliktnih identiteta, u Fabici od 11 do 13 sati, kao i panel Evropski kosturi iz ormara, na bini u Kreativnom distriktu, od 19 sati.

U ponedeljak, poslednjeg dana Festivala pomirenja, od 10 do 18 sati, u Fabrici će biti otvorena izložba Na mirnoj strain ulice, a autorke će predstaviti izložbu na programu u Kreativnom distriktu od 19 sati.

Okrugli sto i diskusija na temu Nacionalizam u 21. veku počinje u 20 sati.

Ulaz na događaje u Kreativnom distriktu je slobodan, a lajv strimove svih panela možete pratiti na Fejsbuk stranici, kao i na Youtube kanalu Festivala pomirenja.

Koncerti grupe Zoster i Obojeni program

Tokom razgovora o pomirenju, budućnosti Evrope i drugim aktuelnim društvenim i političkim pitanjima, nastupaju i bendovi koji svojim aktivističkim pristupom obrađuju aktuelne socijalne i političke teme. Večeras nastupa bosanskohercegovačka grupa Zoster koja kroz svoju muziku pruža poruke tolerancije, mira i ljubavi. Koncert počinje u 22.30 sata.

U ponedeljak, 27. juna, od 22 sata, na Festivalu nastupa novosadska grupa Obojeni program.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari