Sremska Mitrovica: Dodeljena oprema za šivenje za samozapošljavanje Roma 1Foto: mitrovica.info

Mitrovačka lokalna samouprava, u holu Gradske kuće, organizovala je dodelu opreme za šivenje korisnicima u okviru projekta „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života”. Pored domaćima, Grada Sremska Mitrovica, nosioci projekta su i partneri Regionalna razvojna agencija Srem, Centar za ekonomsko unapređenje Roma, Klaster socijalnog preduzetništva Vojvodina i Unija poslodavaca Vojvodine.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, projekat „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života“ se implementira kroz program „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ – Inicijativa za inkluziju 3, a sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje, koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saranju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Cilj projekta je obezbeđivanje podrške zelenom zapošljavanju i samozapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa kroz primenu održivih inovativnih modela socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije.

Projekat traje do 30. novembra ove godine i do tada se očekuje da sve faze budu završene i da se 15 ljudi zaposli u firmi za reciklažu tekstila.

Cilj ovog javnog događaja je da promoviše dodelu opreme za šivenje (mašine) koja će korisnicima programa poslužiti za sticanje prihoda od sašivenih reciklažnih promotivnih torbi za Grad Sremsku Mitrovicu koji će te iste i otkupiti od korisnika.

Na ovaj način, Grad pokazuje svoju spremnost da podrži i podstakne one najvrednije koji su uspešno završili trening za šivenje.

Takođe, dodela sredstava za rad kao i ovakav model finansijske podrške predstavlja i dodatni vid motivacije korisnika koja će svakako doprineti održivosti projekta i trajanju rezultata i nakon njegovog završetka.

„Grad Sremska Mitrovica je u okviru ovog projekta obezbedio i omogućio 10 šivaćih mašina za 10 žena, takođe je obezbeđen i potrebni materijal i oprema za normalno funkcionisanje. Pored ovoga obezbeđen je posao, a takođe i generisana primanja i prihodi za 10 porodica“, rekao je Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu, dodajući:

“Takođe u okviru projekta biće i obuka za reciklažu otpadnog materijala, u narednom periodu očekujemo da ćemo dobiti opremu, materijal i za šest novih biznis planova. Grad Sremska Mitrovica će i dalje nastaviti sa ovakvim projektima osluškujući šta je potrebno našim građanima u budućnosti”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari