Srpska policija od Rusije traži tehniku za praćenje “sumnjivih lica” da bi se suprotstavila “masovnim neredima” 1Foto: MUP Srbije

Ruska Federacija bi trebalo da “upozna” pripadnike srpske policije sa svojim tehničkim sistemom za nadgledanje objekata i praćenje sumnjivih lica, kao i da ih obuči u oblasti sajber bezbednosti, kako bi što uspešnije suzbijala “obojene revolucije”, proizilazi iz dokumenta sa sastanka srpsko- ruskih zvaničnika, održanog 14. maja u Moskvi, u čiji je sadržaj Danas imao uvid.

U dokumentu se kao jedina dva zadatka te srpsko- ruske Radne gupe za suzbijanje obojenih revolucija, navodi “normativno regulisanje rada nevladinih organizacija”, te “razmatranje načina suprotstavljanja masovnim neredima i pokušajima destabilizacije poretka”.

U njemu se govori o “radu”, a ne “formiranju” te Radne grupe, a sekretar Saveta bezbednosti RF Nikolaj Patrušev podseća da je “poslednje zasedanje Radne grupe bilo pre više od godinu dana u Beogradu”.

Pojedini mediji bliski srpskoj opoziciji, izvestili su da su Srbija i Rusija oformile ovu Radnu grupu u maju prošle godine, u Moskvi, sa zadatkom da “sprečava masovne demonstracije i vrši konstantan nadzor nad opizicionim aktivistima, nevladinim organizacijama i novinarima”.

Na “osnivačkom skupu” bio je, kako su naveli, uz Petruševa i druge ruske funkcionere, i Aleksandar Vulin, tadašnji ministar odbrane, a sadašnji ministar policije.

Prema dokumentu, sa čijim je sadržajem Danas upoznat, za novembar ove godine dogovorena je obuka “u oblasti sajber bezbednosti”, a MUP Srbije je tražio i obuke za borbu “protiv negativnog delovanja nevladinih organizacija”, kao i za borbu protiv trgovine narkoticima, organizovanog kriminala, uništavanja eksplozivnih naprava, i slično.

Navedeno je i da do tada “dogovor oko obuke srpskih snaga za borbu protiv nereda nije realizovan zbog pandemije korona virusa“.

Mladen Jovanović, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju, kaže za naš list da ova Radna grupa, na osnovu objavljenih i drugih podataka, suštinski radi na uništavanju ustavnog poretka Srbije.

„Najpre, ona služi da se na mala vrata ograniče slobode okupljanja, udruživanja, govora i mišljenja, koje su ustavom zagarantovane. Zatim, ovakav plan predstavlja zloupotrebu policije u borbi sa političkim neistomišljenicima. Ova vlast mora da reši sama sa sobom da li će da gradi modernu evropsku državu, u kojoj se poštuju ljudska prava ili će primenjivati model po kojem se otvoreno i svim sredstvima guši bilo kakvo kritičko mišljenje i kreira država u korist oligarha“, ocenjuje on.

Jovanović podseća da je “nakon formiranja Radne grupe usledila akcija protiv novinara, kao i nevladinih aktivista”, protiv kojih je Uprava za sprečavanje pranja novca pokrenula postupak zbog navodnog pranja novca i finansiranja međunarodnog terorizma.

Na aktuelnim ekološkim protestima policija je zastrašivala građane, tako što im je dolazila na kućne adrese sa upozorenjem da blokadom saobraćaja ili pozivanjem na nju čine krivična i prekršajna dela.

„Policija im je kucala na vrata na osnovu podataka sa društvenih mreža i snimaka javnih objekata i ulica, pa možemo da se zapitamo da li je ta ruska oprema za nadgledanje i praćenje možda već stigla. Da li je možda ta tehnologija već tajno uvezena, pa se zloupotrebljava protiv građana, koji imaju pravo da mirno prpotestvuju“, kazao je Jovanović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopštilo da su se ministar Vulin i ruski sekretar Petrušev sastali i 3. decembra u Moskvi, uopšteno navodeći da se razgovaralo o unapređenju saradnje između MUP-a Srbije i organa bezbednosti RF.

U saopštenju se dodaje da je na sastanku istaknuto da su „obojene revolucije“ postale već tradicionalni instrument politike određenih centara moći i zemalja koje imaju za cilj narušavanje državnosti i gubitak suvereniteta, pod izgovorom demokratizacije, i konstatovano da se slobodne zemlje moraju tome odupreti”.

 

Uobičajeno, a zaokret

„To što se navodi u ovakvim i sličnim dokumentima su stvari koje svaka policija radi. Sistem bezbednosti ne čini samo policija nego sve združene institucije MUP, Ministarstvo odbrane, BIA, javna bezbednost. I, to je univerzalni princip. Ali, potpisivanje ovakvih dokumenata sa Rusijom je jedan od signala koji pokazuje zaokret u spoljnoj politici Srbije, kojoj evropski put više nije prioritet. U Rusiji nema demokratije, pa potpisivanje ovakvog dokumenta pokazuje želju Srbije da izbegne poštovanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava“, kaže za Danas Goran Barun, nekadašnji zamenik načelnika Policijske uprave Niš.

 

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari