Srpska policija privela je u petak urednika podgoričkog portala Standard Samira Rastodera u blizini Kraljeva, gde je, kako je saopšteno iz njegove redakcije, bio na radnom zadatku.

Pored Rastodera priveden je i taksista koji ga je vozio.

Uredništvo Standarda je navelo da je Rastoder „nezakonito pretresen“ i pušten posle „šest sati nezakonitog isleđivanja“, a nakon što je uredništvo portala „nestanak“ prijavilo crnogorskoj policiji i „uputilo poruke na njegov broj da će slučaj tretirati kao otmicu“.

Portal Standard navodi da su pripadnici srpske policije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) njihovog novinara bez objašnjenja „maltretirali punih šest sati, isleđivali i skidali do gole kože“.

„Tom prilikom, Rastoder je nezakonito pretresan, a oduzet mu je i mobilni telefon, koji je sve vreme njegovog zadržavanja bio u rukama agenata, koji su ga po svemu sudeći detaljno pregledali. Rastoder je pušten sinoć nakon što je uredništvo nestanak prijavilo crnogorskoj policiji i uputilo poruke na njegov broj da će slučaj tretirati kao otmicu. Rastoder je bio na radnom zadatku i u proputovanju kroz Kraljevo, zaustavljen je oko 14.30, kada ga je policija opkolila sa pet automobila i nalik na filmsku akciju izvukla iz vozila njega i vozača jedne taksi firme, koju je angažovao portal Standard“, piše taj medij.

Standard tvrdi da su policajci novinara ispitivali šta je radio u Srbiji, kao i o tome šta urednik Standarda misli o političkoj situaciji u Srbiji, šta misli o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, zatim šta misli o crnogorskom priznanju Kosova, te o prijemu Crne Gore u NATO.

„Sve ovo navodi na zaključak da je interesovanje agenata BIA imalo sasvim drugu pozadinu od one koju su šturo saopštili da se navodno sumnjivo kretao rutom gde je prolazila štićena ličnost“, navodi se u saopštenju

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i BIA do sada nisu odgovorili zašto je Rastoder uhapšen i ispitivan, navodi portal.

Portal IN4S objavio je da su „srbijanske bezbednosne službe presrele“ Rastodera koji je navodno „nosio 1.500 evra svedoku saradniku u sudskom procesu za pokušaj terorističkog napada Saši Sinđeliću“, što je Standard demantovao kao notornu neistinu.

Povodom privođenja Rastodera oglasio se i opozicioni Demokratski front (DF) i u saopštenju naveo da je specijalni državni tužilac Milivoje Katnić „angažovao“ Rastodera da Sinđelića, svedoka saradnika za pokušaj terorizma iz 2016. godine, „ilegalno“ preveze u Crnu Goru i „uruči mu izvesnu svotu novca“.

Tu akciju su, kako tvrde u DF, sprečili bezbednosni organi Srbije.

Crnogorski državni organi se do sada nisu oglasili povodom privodjenja urednika portala Standard.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari